Nicolae Iorga în documente inedite, la Vălenii de Munte

Un articol de: Ștefania Coșuleanu - 05 Iunie 2024

La sediul Muzeului Memorial „Nicolae Iorga” din Vălenii de Munte (MMNIVM) este vernisată azi, 5 iunie 2024, expoziția temporară „Nicolae Iorga și contemporanii în documente inedite și medalii”, documente primite de la asociații culturale, de la veterani, oameni politici și de cultură ai vremii, fiind prezentat, astfel, modul în care a fost perceput marele savant de către contemporani. Se remarcă scrisoarea trimisă de către un veteran al Războiului de Independență, precum și scrisoarea Marthei Bibescu, în care elogiază o conferință a marelui istoric. 

Medaliile comemorative expuse, din Colecția „Daniel-Cosmin Obreja”, prezintă istoria unor evenimente, a unor personalități precum regii României: Carol I, Ferdinand I, Carol al II-lea, reginele: Elisabeta și Maria, a lui Nicolae Iorga și a altor oameni de cultură, potrivit unui comunicat al Muzeului Națio­nal de Istorie a României (MNIR).

Nicolae Iorga (5/17 iunie 1871 - 27 noiembrie 1940), istoric, cercetător, profesor, academician, fondator de școli în țară și în străinătate, ctitor al mai multor institute de cercetare, om politic, a fost personalitatea reprezentativă a României sfârșitului de secol XIX și începutului de secol XX. A inițiat noi domenii de studiu, a fondat colecții de documente, publicații istorice, literare, culturale și politice, a predat la Sorbona, la Roma, la Universitatea din București, la Școala Superioară de Război și Academia de Înalte Studii Comerciale. A fost recunoscut ca unul dintre cei mai de seamă savanți ai epocii, bucurându-se de prețuirea persona­lităților culturale și stima liderilor politici. 

Expoziția, organizată de MNIR în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, Colecția „Daniel-Cosmin Obreja” și MMNIVM, este deschisă publicului până în septembrie 2024.