Noi oaze de slujire ortodoxă românească în Germania de Est

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 18 Noiembrie 2021

Înainte de începutul Postului Nașterii Domnului, Înalt­prea­sfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a vizitat parohiile româ­nești din Greifswald, Potsdam și Berlin, Germania, unde a săvâr­șit Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu alături de preoții parohi, în mijlocul comu­ni­tăților ortodocșilor români.

În dimineața zilei de sâmbătă, 13 noiembrie, Înaltprea­sfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei din orașul Greifswald. La final, ierarhul a săvârșit Taina Sfântului Botez pentru al treilea copil al părintelui paroh Nicolae Negru-Aman, pruncul Antonie, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.

Seara, Mitropolitul a oficiat, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din Berlin și din împrejurimi, Taina Sfântului Mas­lu în biserica nou înființatei parohii din Potsdam. Biserica este ctitoria familiei imperiale a Germaniei și a fost construită între anii 1883 și 1886. Comunitatea românilor din Potsdam, păstorită de părintele paroh Ionuț Daniel Băncilă, este pusă sub ocrotirea Sfântului Paisie de la Neamț, despre viața căruia Înaltprea­sfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură. Ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Paisie, care a viețuit în secolul al 18-lea, nu a activat în țara sa de origine, Ucraina, ci în Țările Române, întreaga lui activitate fiind dedicată reînnoirii vieții duhovni­cești. Ierarhul a apreciat apoi activitatea tinerei parohii din Potsdam și i-a îndemnat pe cei prezenți să răspândească vestea despre existența și lucrarea acesteia, pentru ca un număr cât mai mare de români rezidenți în această regiune să poată lua parte la slujbele ortodoxe săvârșite în limba română.

Duminică, 14 noiembrie, Înalt­prea­sfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de același sobor de preoți în biserica Parohiei Berlin-Vest, sfințind totodată și iconostasul lăcașului de închinare. Biserica parohiei din Berlin-Vest a fost ridicată prin jertfa părintelui vrednic de pomenire Constantin Mihoc și prin osteneala actualului preot paroh, protosinghelul Clement Lodroman. În cuvântul său de învăță­tură, Părintele Mitropolit a evi­dențiat, pe baza Pildei evanghelice a samarineanului milostiv, importanța ajutorării aproapelui, amintind și exemplul Sfintei Maria Skobțova, care a vorbit despre grija aproapelui ca mesaj central al Evangheliei Mântuitorului. La final, ierarhul l-a felicitat pe protosinghelul Clement Lodroman pentru înfrumu­se­țarea bisericii cu noul iconostas și a binecuvântat lucrările de ridicare a unei case parohiale lângă biserică.