Noi reguli în statutul elevului

Data: 09 August 2024

Începând cu anul şcolar 2024/ 2025, Statutul elevului şi Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar (ROFUIP) vor avea noi prevederi. Documentele vor fi publicate în scurt timp în Monitorul Oficial, a transmis ministrul educaţiei, Ligia Deca. Elevii pot folosi telefoanele doar cu acceptul profesorului, în caz contrar aparatele vor putea fi confiscate până la sfârşitul programului, urmând să fie restituite părinţilor sau elevilor dacă sunt majori.

În situaţii excepţionale, orele se vor putea desfăşura online sau hibrid şi tot în format online sau hibrid se vor putea derula şi şedinţele consiliilor de administraţie şi profesorale, în acest caz fără a fi condiţionate de existenţa unor situaţii deosebite.

Tot pentru debirocratizarea procesului de învăţare, dar şi pentru o mai mare transparenţă, o serie de documente realizate în şcoli vor putea fi stocate în format digital, iar unele, precum autorizaţia de securitate la incendiu şi autorizaţia sanitară de funcţionare, vor fi publicate pe site-ul şcolilor. 

În ceea ce-i priveşte pe elevi, aceştia vor primi la fiecare final de modul câte o notă pentru purtare, „prin care se evaluează comportamentul elevului şi respectarea regulamentului şcolii”. La final se calculează media, iar aceasta poate scădea cu câte un punct pentru fiecare 20 de absenţe nemotivate cumulate pe parcursul unui an şcolar.  Absenţele nemotivate se vor răsfrânge asupra dreptului de a primi bursă şcolară. 

Tot în Statutul elevului este stipu­lat dreptul acestora de a beneficia de planuri individualizate de învăţare şi de a-şi exprima opţiunea în ceea ce priveşte disciplinele din curriculum la decizia elevului din oferta şcolii. 

În timpul orelor, elevii vor folosi telefoanele mobile „doar în scop educativ, cu acordul cadrului didactic”. În cazul în care nu respectă această regulă, telefoanele pot fi preluate de către personalul şcolii şi restituite la sfârşitul programului către părinţi sau elevii majori. 

În funcţie de abateri, elevii pot primi următoarele sancţiuni: observaţia individuală/mustrare scrisă, retragerea temporară sau pe durata întregului an şcolar a burselor de care beneficiază, mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeaşi şcoală, suspendarea pe o anumită perioadă de timp, preaviz de exmatriculare, exmatriculare cu drept de reînscriere anul şcolar următor în aceeaşi şcoală sau în altă unitate de învăţământ, exmatricularea fără drept de reînscriere (pentru elevii din învăţământul postliceal).  

„Elevii sancţionaţi cu suspendare, preaviz de examtriculare sau exmatriculare cu drept de reînscri­ere vor beneficia de consiliere şcolară, intervenţie psihologică şi psihoterapie, precum şi de activităţi remediale”, subliniază Ministerul Educaţiei.

Totodată, a fost menţinut dreptul elevului de a contesta sancţiunile. 

De asemenea, elevii cu probleme de comportament pot fi direcţionaţi de către profesor să-şi desfăşoare activitatea într-un alt spaţiu, cu precizarea că acesta va fi supravegheat de un alt cadru didactic sau de către un cadru didactic auxiliar şi vor fi informaţi părinţii. „Cadrul didactic poate lua decizia doar pentru propria oră de curs, iar elevul nu va primi absență. Fiecare şcoală va include în regulamentul de ordine interioară, în funcţie de resursele existente, modalitatea de aplicare a acestei prevederi”, a mai arătat ministerul. (O. N.)