Noi tipuri de burse pentru elevi

Data: 11 August 2023

În anul şcolar 2023/2024 elevii vor primi alte tipuri de burse față de anii anteriori, iar mamele minore vor fi susținute financiar pentru a-şi continua studiile. Bursele de performanță şi cele de studiu au fost eliminate, în schimb vor fi acordate burse de excelență olimpică, respectiv burse tehnologice. 

Elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat beneficiază de mai multe tipuri de burse pentru anul şcolar 2023/2024 după noile prevederi ale Legii învățământului pre­universitar: de merit, sociale, profesionale şi de excelență olimpică. 

Cuantumul minim al burselor a fost stabilit la 450 de lei/lună pentru bursa de merit şi 300 de lei/lună pentru bursa socială şi bursa tehnologică. „Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație a unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autoritățile administrației publice locale sau de alte venituri obținute potrivit legii”, se arată în textul legislativ.

Bursele de performanță și cele de studiu şi de mediu rural nu vor mai fi acordate, însă vor fi acordate în schimb burse de excelență olimpică (pentru elevii cu rezultate excepționale la olimpiade naționale şi internaționale), respectiv burse tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic. „Bursele sociale se acordă în baza unor condiții privind venitul mediu net pe membru de familie, supus impozitului pe venit, conform metodologiei-cadru. Verificarea veniturilor declarate de părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali ai elevilor minori, în vederea acordării dreptului la bursă socială, de către unitatea de învățământ, se face prin solicitarea eliberării unui document care să ateste situația veniturilor declarate de către organul central fiscal în a cărui rază teritorială se află situat beneficiarul”, precizează legea.

În ceea ce priveşte excelența olimpică, există patru tipuri de burse, cuantumul lunar al acestora (de excelență olimpică I/internațională și II/națională) fiind diferențiat în funcție de nivelul distincției obținute. De exemplu, valoarea burselor de excelență olimpică II este de 700 de lei lunar şi se acordă elevilor de gimnaziu și liceu care obțin distincții, respectiv premiile I, II și III la olimpiadele școlare naționale organizate și finanțate de Ministerul Educației. „Elevii pot beneficia și de alte tipuri de burse, pe bază de contract încheiat cu operatori economici ori cu alte persoane juridice sau fizice sau acordate de autoritatea publică locală sau județeană. Acestea pot fi cumulate cu bursele provenite de la bugetul de stat”, se mai arată în textul legislativ.

Totuşi, bursa de merit este condiționată de comportamentul fiecărui elev în parte. Astfel, elevii care nu au obținut media 10 la purtare la finalul anului școlar vor pierde bursa de merit în anul școlar următor.
Mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ beneficiază de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei, pe perioada desfășurării activităților didactice, „cu condiția frecventării orelor de curs”.

Directorul școlii care nu acordă burse elevilor va fi tras la răspundere și sancționat „cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei sau cu prestarea unei activități în folosul comunității”. (O. N.)