Noul an şcolar - prezenţă fizică până la o rată de infectare de 6 la mie
Ordinul comun privind modul de funcţionare al creşelor, şcolilor şi instituţiilor de învăţământ superior, în limitele autonomiei universitare, a fost făcut public ieri într-o conferinţă de presă susţinută de ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Noul an şcolar va debuta luni, 13 septembrie, cu prezenţa fizică a elevilor.
Toate creşele, grădiniţele şi şcolile îşi vor desfăşura activitatea normal, cu prezenţă fizică, până la o rată de infectare în localitate de 6 la mia de locuitori. În cazul depăşirii acesteia, „vor rămâne deschise creşele şi grădiniţele, restul elevilor trecând în online, indiferent dacă sunt sau nu vaccinaţi”, a declarat ministrul Cîmpeanu. El a adăugat că se va face, totuşi, o excepţie pentru elevii cu cerinţe educaţionale speciale, care vor continua să meargă fizic la şcoală şi vor putea continua şi activităţile de terapie.
Cei doi miniştri au precizat că s-a luat decizia eliminării scenariului hibrid la recomandarea specialiştilor în educaţie şi ţinându-se cont de părerea reprezentanţilor elevilor. „Nici măcar activităţile remediale nu vor mai fi permise după o rată de infectare de 6 la mia de locuitori”, a subliniat Sorin Cîmpeanu, în opinia căruia ordinul, cu anexele aferente, clarifică toate situaţiile care pot apărea în derularea actului educaţional în context pandemic. „De exemplu, la apariţia unui caz la o grupă de grădiniţă sau o clasă până la a VI-a, elevii vor continua online timp de 14 zile; se poate reveni însă începând cu ziua a 8-a dacă testările antigen rapide sunt negative. Testările se vor face la şcoală sau la DSP, însă cei care refuză testarea vor continua online. De la clasa a VI-a, cei care au fost vaccinaţi sau au trecut prin boală în ultimele 180 de zile pot continua învăţarea faţă în faţă, iar ceilalţi în online”, a explicat ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă. Înjumătăţirea timpului de carantinare, de la 14 la 7 zile, limitează pierderile în ceea ce priveşte învăţarea, venind în sprijinul elevilor, a adăugat Cîmpeanu.
La festivitatea de deschidere, purtarea măştilor va fi obligatorie, iar evenimentul limitat la o oră şi jumătate. Cât priveşte derularea orelor de educaţie fizică, până la o rată de infectare de 2 la mia de locuitori, acestea se vor putea ţine în spaţiu închis sau deschis, fără purtarea măştii. Când vremea de afară nu permite derularea orelor în spaţiu deschis, iar rata de infectare trece de 2 la mie, orele de sport vor fi înlocuite cu alte discipline, de exemplu Educaţie pentru sănătate.
Cei doi miniştri au mai subliniat că se menţin măsurile de prevenţie, respectiv distanţarea fizică, aerisirea permanentă în special a sălilor de masă şi a sălilor de sport, precum şi utilizarea la interior a măştilor sanitare. Cele din material textil vor fi permise doar în cazul copiilor mici şi doar dacă sunt adaptate feţei şi acoperă corect nasul şi bărbia. Ordinul menţionează că vizierele pot fi folosite doar de către profesorii din învăţământul special, acolo unde este necesar să li se vadă faţa. Elevii cu boli autoimune sau diferite alte boli cronice pot continua, la solicitarea părinţilor, învăţarea online. Părinţii mai trebuie să ştie că, la început de an şcolar, nu este necesară prezentarea avizului epidemiologic.
Măştile nefolosite, aflate la dispoziţia autorităţilor locale pentru persoanele defavorizate, vor fi redirecţionate către şcoli. Ioana Mihăilă a precizat şi faptul că rata de multiplicare e mai mare, astfel că autorităţile se aşteaptă ca numărul de infectări să crească mai repede decât în valurile anterioare, însă nu se poate preconiza exact momentul când se va atinge o rată de 6 la mie. (O. N.)