O carte de referință

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 04 Septembrie 2020

La Editura Trinitas, în colecția Media Christiana, Seria Trinitas TV, a apărut lucrarea „Pagini despre satul românesc”, o antologie a comentariilor literare făcute de criticul Alex Ștefănescu în emisiunea sa cu același titlu de la televiziunea Patriarhiei Române de-a lungul anului 2019, declarat „Anul omagial al satului românesc” de către Biserica Ortodoxă Română. 

Ar fi fost păcat ca aceste comentarii să fi rămas doar în spațiul efemer al transmisiilor TV și în cel al înregistrărilor. Acum, ele au devenit carte - obiectul de activitate al criticului! - și vor putea fi (ar trebui să fie!) studiate ca material didactic în școli și în facultățile de filologie, dar și de către toți ceilalți cititori care cred în adevărul vorbelor lui Lucian Blaga: „Eu cred că veșnicia s-a născut la sat”.

Volumul este, de altfel, prezentat la cel mai înalt nivel spiritual-cul­tural, fiind prefațat de academicianul Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și încheindu-se cu un comentariu asupra paginilor închinate satului românesc de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Între aceste două texte, e greu de spus dacă lipsește vreun autor important care a scris despre fermecătorul univers rural. De la Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu și Ion Creangă, trecând prin regina Maria, George Topârceanu și Cezar Petrescu, până la Octavian Paler, Ioan Groșan sau Ana Blandiana, nu mai puțin de 68 de scriitori - plus balada populară „Mio­rița” - sunt prezentați de Alex Ște­fă­nescu din perspectiva rândurilor scrise de aceștia despre lumea satului românesc.

Rezultatul este un impresionant tablou multi-stilistic și multi-dimensional, căci fiecare dintre cei analizați are punctul lui de vedere personal, dar subiectul scrierilor este același - și este același, în esență, de secole.

O carte care n-ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă!