O cetate a credinței, culturii și unității românești
Catedrala Veche a Aradului, cu hramul Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, aniversează anul acesta (2015) 150 de ani de la târnosire.
Această catedrală, care ilustrează un veac și jumătate din viața Eparhiei Aradului, a fost construită între anii 1861-1865, în vremea arhipăstoririi Episcopului Procopie Ivașcovici și sub coordonarea arhitectului Antoniu Zigler. Ea a fost zidită în stilul baroc, adoptat în secolul 19 de majoritatea bisericilor din Transilvania, înscriind nume cunoscute de meșteri, între care amintim pe pictorii Nicolae Alexici, Ioan Zaicu și Anastasie Demian și sculptorul Iosiv Bosioc.
De la începutul existenței ei și până astăzi, Catedrala Veche a Aradului a fost locul de manifestare, slujire și osteneală misionară în această parte a țării a unor ierarhi vrednici, păstrători ai dreptei credințe, luminători ai poporului și sprijinitori ai celor aflați în nevoi.
Astfel, în lista marilor ierarhi români din Arad, care au slujit în această Catedrală, se remarcă în mod deosebit: Episcopul Ioan Mețianu, ajuns mai târziu Mitropolit al Ardealului și de numele căruia se leagă zidirea impunătoarei Catedrale Mitropolitane din Sibiu, Episcopul Ioan Ignatie Papp, care și‑a legat numele, între multe alte realizări, de înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, eruditul vlădică Grigorie Comșa, vrednicul de pomenire Nicolae Corneanu, fostul Mitropolit al Banatului, și, de asemenea, Patriarhul Teoctist Arăpașu, care a păstorit la Arad mai mult de 10 ani (1962‑1973). Din anul 1984 până azi, Episcop și Arhiepiscop al Aradului este Înaltpreasfințitul Părinte Timotei Seviciu, care împlinește anul acesta (2015) 31 de ani de arhipăstorire.
Totodată, Catedrala Veche a Aradului a fost și loc de promovare a teologiei și culturii românești, prin activitatea rodnică a unui număr impresionant de preoți, unii profesori la Institutul Pedagogic‑Teologic din Arad, iar mai târziu la Academia Teologică din Arad și în prezent la Facultatea de Teologie a Universității „Aurel Vlaicu”. Dintre aceștia amintim pe: protopopul Traian Vățian, preotul martir Ilarion V. Felea, preotul Florea Codreanu, preotul dr. Simion Șiclovan, preotul dr. Petre Deheleanu, la care se adaugă șirul unor personalități marcante ale Aradului, cum au fost: av. Ioan Arcoși, prof. Alexandru Gavra, av. Mircea V. Stănescu, dr. Atanasie Șandor, av. Ioan Popovici‑Desseanu, Demetriu Bonciu, dr. Nicolae Oncu, Sava Raicu, Iosif Moldovan, prof. Ascaniu Crișan.
De asemenea, Catedrala Veche din Arad a fost spațiu‑simbol al multor evenimente de seamă din istoria românilor din această parte a țării.
Astăzi, Catedrala Veche, cu denumirea oficială de biserica Parohiei Arad‑Centru, desfășoară o intensă activitate pastorală, misionară, filantropică și culturală prin programul de slujbe care se desfășoară zilnic în biserică, prin cele două coruri: Corul „Armonia” cu o activitate neîntreruptă din anul 1919 și Corul de Tineret înființat în anul 1990; prin cele două asociații: Asociația femeilor creștine „Cuvioasa Paraschiva”, înființată în anul 1997, și Asociația „Calea Mântuirii”, înființată în anul 2008. La acestea se adăugă și activitățile educative pentru copiii și tinerii parohiei, desfășurate în cadrul Școlii de duminică.
Acum, la ceas aniversar, adresăm felicitări și părintești binecuvântări Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, clerului și credincioșilor Parohiei Arad‑Centru, precum și tuturor celor care au contribuit la organizarea manifestărilor prilejuite de aniversarea a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului, dorindu‑le sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani!
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis cu prilejul aniversării a 150 de ani de la târnosirea Catedralei Vechi a Aradului (Parohia Arad‑Centru), duminică, 11 octombrie 2015.