O expoziție de neratat: „Impresie și expresie în desen și culoare”
Locuitorii orașului Câmpulung Muscel, precum și iubitorii de artă care sunt în trecere prin pitoreasca urbe, pot admira expoziția-eveniment a artiștilor Maria și Grigore Popescu- Muscel, intitulată „Impresie și expresie în desen și culoare”, care a fost vernisată la 18 decembrie 2024 și care va rămâne pe simeze până la 3 februarie anul acesta, la Galeria Arta. Vernisajul expoziției a fost primit cu multă căldură de muscelenii veniți în număr mare, iar pentru cei doi pictori un prilej de a-și arăta bucuria printr-un gest de mare generozitate, organizând o tombolă prin care câteva dintre lucrările expuse vor fi dăruite câștigătorilor la închiderea expoziției.
Dacă cei doi artiști sunt recunoscuți nu doar în țara noastră, ci și în întreg spațiul ortodox european drept maeștri ai picturii bisericești de tradiție bizantină (au pictat peste 50 de biserici) și restauratori ai vechilor fresce, de data aceasta, ei au surprins publicul prin lucrări de șevalet: icoane, schițe ale unor viitoare sau deja realizate fresce de biserică și multe desene în creion, cărbune și tuș, grafică pe hârtie și carton, cu subiecte laice, precum și tablouri în ulei pe pânză.
În urmă cu doi ani, cu prilejul unei ample expoziții a celor doi soți cu picturi de șevalet cu teme laice la Palatul Mogoșoaia, artiștii îmi spuneau că îndelungatul timp în care pictează o biserică le aduce în suflet și un mare dor pentru pictura de șevalet. Așa s-au născut sute de astfel de lucrări pe care, în ultima vreme, au dorit să le aducă la cunoștința publicului.
La vernisajul din Câmpulung, curatoriat de Ioan Crăciun, a rostit cuvinte frumoase despre arta bisericească și laică a celor doi pictori doamna Iulia Pristavu, deținătoarea Galeriei Arta, galerie de la a cărei deschidere s-au împlinit două decenii.
Pe simezele de la Câmpulung Muscel se află atât lucrări comune ale celor doi artiști - schițe pentru arta care împodobește pereții sfintelor lăcașuri de cult -, cât și tablouri în ulei ale maestrului Grigore Popescu-Muscel. Acestea din urmă au ca temă peisaje din împrejurimile orașului Câmpulung Muscel, dar și anumite clădiri emblematice ale orașului. De asemenea, sunt câteva schițe de sibile, inspirația pentru ele constituind-o bisericuțele satelor muscelene din vecinătate.
Așa cum am spus și la vernisaj, unde am avut bucuria să rostesc câteva cuvinte, lucrările de șevalet ale domnului Grigore Popescu-Muscel sunt ale unui artist care încearcă totul, cu aviditatea celui care dorește să guste din mai multe stiluri și moduri de a reda propriile trăiri și introspecții artistice. În general, tablourile au titluri poetice, uneori au două variante de titlu, trădând nevoia pictorului de a sugera că în artă, ca și în viață, există mai multe căi de înțelegere a lucrurilor. În ansamblu, lucrările artiștilor Maria și Grigore Popescu-Muscel se disting prin întrepătrunderea dintre sacru și divin, uneori prin candoarea personajelor, alteori prin firescul părților laice dintr-o frescă religioasă, dar și prin umanul frust al chipurilor din arta de șevalet.