O nouă apariţie pentru iubitorii iconografiei

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 05 Aprilie 2021

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut recent volumul „Icoane, iconari şi şcoli de pictură bisericească din Ţara Românească: studii şi articole”. În paginile acestei lucrări se regăsesc o serie de studii care abordează subiectul iconografiei din diverse perspective, cei interesaţi având posibilitatea de a-şi însuşi atât cunoştinţe generale de iconografie, cât şi detalii ale vieţilor şi istoriilor unor cunoscuţi pictori şi lucrări.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în prefaţa acestei cărţi, intitulată „Icoanele ortodoxe: oglinzi ale luminii veşnice”, vorbeşte despre icoană ca simbol vizual de credinţă, o privire duhovnicească în Împărăţia cerurilor şi o chemare la rugăciune şi sfinţenie, evidenţiind vocaţia misionară a iconografiei ortodoxe: „Redescoperirea semnificaţiei şi importanţei icoanei în spiritualitatea creştină contemporană trebuie privită nu doar ca o simplă curiozitate estetică sau ca o noutate care este astăzi la modă, ci mai degrabă ca o căutare de reînnoire a vieţii spirituale creştine şi ca un efort misionar de comunicare a credinţei în Hristos, Fiul lui Dumnezeu întrupat. [...] Este foarte important să fie cunoscute principiile teologice şi spirituale care stau la baza iconografiei creştine autentice, ca mijloc de transmitere a Evangheliei lui Hristos şi de exprimare a experienţei Bisericii de comuniune cu Hristos în Duhul Sfânt”.

Lucrarea este structurată în trei părţi, fiecare abordând câte o paletă a artei iconografice întâlnite în bisericile noastre. Astfel, prima parte, intitulată „Arta bisericească - aspecte teoretice, istorice, stilistice şi tehnice”, prezintă elemente generale de teorie şi tehnică a picturii bisericeşti, fiind analizate icoane regăsite, pe parcursul istoriei, în spaţiul ortodox, în general, şi în cel românesc, în particular. Sunt cuprinse articole precum „Pictura creştină”, aparţinând părintelui profesor Spiridon Cândea, „Pictura religioasă bizantină în epoca Paleologilor”, de Vasile Munteanu, sau „Pictura murală şi iconografia neobizantină în Biserica Ortodoxă Română”, a părintelui arhimandrit Sofian Boghiu.

Partea a doua a cărţii, „Iconari şi Şcoli de Pictură din Ţara Românească”, ilustrează viaţa marilor pictori care au zugrăvit şi înfrumuseţat bisericile din cuprinsul Ţării Româneşti, dar prezintă şi activitatea unor importante centre în care meşteşugul iconografiei era deprins prin ucenicie, precum Şcoala de pictură de la Cernica şi Căldăruşani sau cea de la Buzău. Printre marii artişti ale căror vieţi şi opere sunt evocate se numără ­Nicolae Grigorescu, Gheorghe ­Tattarescu sau Nicolae Polcovnicu.

Ultima parte a lucrării, „Icoane şi fresce din biserici şi mănăstiri din Ţara Românească”, aduce în lumină câteva dintre picturile bisericeşti reprezentative pentru această zonă, dintre care amintim portretele murale de la Mănăstirile Snagov şi Tismana, icoanele catapetesmei de la biserica Mănăstirii Cotroceni şi icoana de hram a Paraclisului de la Spitalul Colţea.

Volumul poate fi achiziţionat prin intermediul site-ului Librăriei Cărţilor Bisericeşti sau de la numărul de telefon 0213.352.128.