O perspectivă asupra artelor decorative din România

Data: 16 Mai 2023

Muzeul Național Cotroceni (MNC) a deschis cea de-a 21-a ediție a Salonului Artelor Decorative, program anual aflat în permanentă dezvoltare, într-un format modern de expunere, care păstrează secțiunile cu care a obișnuit publicul, dar vine, în acelaşi timp, cu elemente de noutate. În cadrul salonului sunt prezentate lucrări ale unor artiști consacrați, dar și ale unora aflați la început de drum. 

Salonul Artelor Decorative de la Muzeul Cotroceni oferă o perspectivă complexă asupra artelor decorative din România. Printre artiștii prezenți în expoziție se numără Arina Nicodim, Bogdan Hojbotă, Lucian Butucariu. Particularitatea acestei ediții o reprezintă integrarea în salon a artelor decorative din Republica Moldova. În plus, față de edițiile trecute, SAD 2023 introduce o nouă secțiune - Focus MNC, în care sunt aduse în atenția publicului lucrări de artă ce aparțin colecțiilor din patrimoniul MNC şi care nu pot fi admirate în expoziția permanentă. Cu acest prilej, sunt redate circuitului expozițional temporar creațiile unor artiști precum Miliţa Petraşcu, George Filipescu, Dan Băncilă și Lucian Butucariu. Cosmin Năsui, unul dintre curatorii salonului, spune că, vizitând fiecare secțiune, pot fi privite comparativ arta românească și arta moldovenească de dincolo de Prut, și poate fi înţeleasă viziunea artiștilor aflaţi la început de drum în raport cu cea a celor consacrați. 

O altă secțiune cunoscută deja a Salonului Artelor Decorative este New Blood, dedicată tinerilor artiști, care consolidează colaborarea dintre MNC și Universitatea Națională de Arte din București. Aceasta cuprinde o selecție de lucrări realizate de cei mai promițători studenți, licențiați, masteranzi sau doctoranzi ai universității. Cel de-al doilea curator al salonului, Georgiana Cozma, susţine că, în ciuda tematicilor diferite, lucrările se completează și creează un ansamblu unitar. 

Salonul Artelor Decorative de anul acesta poate fi vizitat până în 18 iunie 2023, fie în cadrul turului complet al muzeului, fie al turului expozițional, de marți până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00, doar în baza unei programări prealabile la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numărul 021/317.31.07. Catalogul dedicat expoziției poate fi achiziționat de la magazinul de suveniruri al muzeului. (A. D.)