O retrospectivă a școlii de altădată

Data: 14 Feb 2023

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) și Asociația „Muzeul Jucăriilor” prezintă expo­ziția „Școala de altădată”, fiind o retrospectivă a școlii românești care ne poartă într-o călătorie de aproape 100 de ani. Avem ocazia, astfel, să descoperim de la primele penare care se făceau din lemn, la tăblițele care ulterior au devenit caiete și până la cărți, carnete de elev și obiecte din ținuta de pionier, așa cum se purta pe vremuri. 

„Școala de altădată” este o ex­poziție tematică ce reuneşte obiecte prin care Muzeul Jucăriilor încearcă să creioneze o istorie vizuală a școlii românești din ultima sută de ani. În această expoziție se regăsesc peste 1.000 de accesorii șco­lare fabricate în perioadele interbelică și comunistă, cum ar fi: ma­­nuale școlare, globuri pă­mân­tești, uniforme șco­lare, ascuțitori, cre­ioane, caiete, stilouri, tocuri, acua­rele, penare, numărători, foto­grafii de epocă originale cu școala de altădată, diplome, insigne și alte documente pionieri și străjeri, carnete de elev, planșe școlare, pre­cum reviste și cărți.

Expoziția cuprinde, de asemenea, și o selecție de oracole și jurnale școlare din colecția pe care o deține Muzeul Jucăriilor de câteva sute de astfel de exemplare. Cristian Dumitru, președintele fondator al Mu­zeului Jucăriilor, afirmă că ex­po­ziția este un prilej de rememorare pentru generațiile care au fost pe băncile școlilor acum zeci de ani și, totodată, o ocazie bună pentru copiii de azi de a compara școala de odinioară cu cea de acum. 

Cele aproape 1.000 de exponate care ne poartă prin școala de altădată la MNIR pot fi admirate până la sfârșitul lunii martie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. (A. D.)