Obiectul lunii iunie: Ia de Suceava

Data: 09 Iunie 2020

În luna iunie, Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” prezintă publicului, în cadrul proiectului etnografic „Obiectul lunii”, ia de Suceava, o piesă de excepție din colecția medicului Nicolae Minovici. Un lucru mai puțin cunoscut despre N. Minovici este faptul că deținea o colecție impresionantă de ii și porturi populare tradițio­nale, iar cele mai multe sunt din zona Bucovinei.

Silvia Zamfir, coordonator al Secției de Antropologie Urbană și al proiectului „Obiectul lunii la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici”, consideră că „ia în esența sa adună povești din toate colțurile țării, pe care este important să le descoperim pentru a cunoaște tradițiile și specificul fiecărei zone în parte. Cele mai multe cămăși din colecția lui Nicolae Minovici provin din zona Sucevei, deoarece medicul mergea des acolo pentru reeducarea invalizilor de război. Cămașa de Suceava face parte dintr-unul din tipurile structurale definitorii ale cămășilor purtate pe teritoriul românesc, și anume cămașă încrețită la gât. Aceasta se croiește din patru foi de pânză dreaptă, câte două pentru stanii și câte una pentru fiecare mânecă. Mânecile erau fie largi, libere la extremitatea inferioară, fie strânse pe o ață, printr-o încrețitură similară cu cea de la gura gâtului, prinse într-o bentiță sau terminate cu un volănaș. Acest tip de cămașă se poartă în mai toate zonele, cu excepția Maramureșului, Dobrogei și estul Bărăganului. Cămașa de Suceava nu prezintă guler, ci un

Colecția de ii poate fi admirată până la data de 30 iunie, la muzeul din strada Dr. Nicolae Minovici nr. 1, de miercuri până duminică, în intervalul orar 11:00-17:00, dar și în cadrul unei expoziții virtuale pe site-ul Muzeului Municipiului București, www.muzeulbucurestiului.ro, cât și pe pagina de Facebook „Muzeul Nicolae Minovici”.