OPINII: Proiect educațional-catehetic pentru românii din diasporă
În contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Patriarhia Română și Fundația World Vision România au inițiat un proiect educațional-catehetic pentru românii din afara granițelor țării, în vederea promovării credinței românilor de pretutindeni. Obiectivul proiectului este de a asigura formarea specifică a preoților/persoanelor care sunt implicate în desfășurarea activităților catehetice, în vederea dezvoltării deprinderilor de lucru cu copiii în cadrul Școlii de Duminică.
Anul acesta, proiectul se desfășoară în Italia, având ca model programul național catehetic Hristos împărtășit copiilor și proiectul educațional Alege școala! Cursurile sunt susținute de pr. dr. Florin Marica, consilier patriarhal, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, pr. dr. Constantin Naclad, inspector patriarhal, Biroul de cateheză al Patriarhiei Române, și pr. dr. Mihai Pavel, director regional, World Vision International pentru Europa de Răsărit și Orientul Apropiat.
Primul seminar s-a desfășurat în zilele de 17-18 aprilie 2018, la Centrul Pastoral Ambrosian (Milano-Seveso). Au participat 20 de reprezentanți ai școlilor parohiale din regiunile Lombardia, Piemonte, Liguria, Alto-Adige și Triveneto. Invitați speciali au fost domnul Adrian Georgescu, consulul general al României la Milano, și domnul consul Cristian Căpățână.
Participanții au apreciat organizarea acestui proiect educațional-catehetic pentru românii din afara granițelor țării, implicându-se în mod activ în activitățile propuse de organizatori. Cele mai semnificative teme pentru participanți au fost: Învățarea, ca mod de transformare a vieții; Înțelegerea vieții lăuntrice a copilului din perspectivă duhovnicească; Formarea duhovnicească a catehetului; Cum învață copiii?; Modalități de cultivare a motivației creștine a copiilor și a tinerilor; Asumarea vocației de părinte în familie; Rolul Bisericii în problematica disfuncționalității familiei afectate de migrație.
Următoarele seminarii vor avea loc în zilele de 3-4 iulie 2018, la Roma, și 4-5 septembrie 2018, la Bologna, pentru reprezentanți ai școlilor parohiale din regiunile respective.
Prin activitățile acestui proiect educațional-catehetic, Biserica își propune să contribuie la cultivarea unității de credință și de neam între românii din țară și cei aflați departe de casă.