Ortodoxia, un tezaur de predat tinerilor
Organizată anul acesta la București, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea constituie un prilej ca aceștia să se poată familiariza cu imensul patrimoniu spiritual și cultural al creștinismului. Dacă tânăra generație nu va beneficia de o educație religioasă autentică, ea riscă să se transforme într-o masă fără memorie, lipsită de morală, abandonată relativismului și nihilismului. Responsabilitatea Bisericii Ortodoxe în societatea secularizată contemporană este, astfel, uriașă. Dintre responsabilii delegațiilor venite la București din partea Bisericilor Ortodoxe autocefale, am stat de vorbă cu Christos Dafnopatidis, reprezentantul Patriarhiei Ecumenice, și cu părintele Alexie Kshutashvili, conducătorul grupului de tineri din Patriarhia Georgiei.
Ce înseamnă pentru dumneavoastră să fii ortodox, dat fiind faptul că locuiți într-o țară necreștină?
În comparație cu epocile anterioare, nu cred că în această perioadă întâlnim foarte multe probleme în viața de zi cu zi. Desigur, există neajunsuri, care însă se soluționează întotdeauna cu duhul dragostei și al cooperării. Lucrurile însă pot merge și mai bine. Noi, cei de aici, locuitori în cetatea Sfântului Constantin, din păcate, am rămas puțini la număr în comunitate și suferim din acest punct de vedere. Iubim locul în care trăim, dar în acest moment nu întâmpinăm greutățile cu care s-au confruntat părinții noștri. Aceasta însă nu înseamnă că lucrurile nu se pot îmbunătăți. La nivelul fiecărei persoane, un creștin nu poate să nu întâlnească dificultăți, dar pe toate le biruim cu ajutorul lui Hristos.
Cu ce gânduri participați la Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox de la București?
Cei din delegația noastră sunt bucuroși să participe la întâlnirea de care pomeniți fiindcă aici vor putea să cunoască tineri ortodocși din toată lumea, să lege prietenii cu gazdele, să vadă o nouă țară. Toate acestea le dau bucurie și cu siguranță împreună vom trăi experiențe duhovnicești interesante. Sunt sigur că cei veniți din Constantinopol se vor simți foarte bine. Vom vizita România, o țară frumoasă, și totodată vom cunoaște alți tineri ai Bisericii Ortodoxe de pretutindeni. Nu putem decât să așteptăm cu interes acest eveniment.
Vorbiți-ne puțin despre viața duhovnicească a tinerilor ortodocși din Turcia.
Pentru noi, Biserica este un loc al rugăciunii, un loc unde suntem mai aproape de Dumnezeu, dar este totodată și un loc în care putem să vorbim propria noastră limbă, un loc al comuniunii sub diferite aspecte. Biserica reprezintă toate acestea la un loc. Pe lângă faptul că este un spațiu de închinare, Biserica oferă orizontul cel mai larg în care putem să ne manifestăm.
Ce programe educaționale desfășoară Patriarhia Ecumenică?
Clericii noștri încearcă și ei să facă tot ce pot. Preafericirea Sa, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, face eforturi în acest sens, trimițându-i pe tinerii noștri în diferite vizite pentru a cunoaște Ortodoxia în țările europene unde ea este majoritară.
În general, tinerii sunt legați între ei, fac multe lucruri împreună. Și când spun asta nu mă refer doar la activitățile cu caracter strict religios care implică participarea la școlile duhovnicești organizate în Biserica de aici, ci și la cele prin care ne putem cunoaște tradițiile naționale. Există festivaluri unde ortodocșii greci cântă și dansează dansurile tradiționale, își împărtășesc experiențele de viață trăite în comunitățile de care aparțin.
O credință deschisă presupune întâlnirea cu celălalt
Cât de preocupați sunt tinerii din Georgia de cultivarea credinței lor?
În general, tineretul din Georgia este foarte religios. Bisericile georgiene în timpul slujbelor din duminici sau în sărbători sunt pline. Majoritatea, aproximativ 60% din oamenii care sunt în Biserică, sunt tineri. Sunt copii, sunt adolescenți, sunt tineri intelectuali. Nu sunt doar teologi, ci și din alte specializări. Și în această delegație care va veni în România vor fi doar doi teologi, restul fiind studenți sau masteranzi în economie, politologie, drept, psihologie. Sunt oameni activi, care merg la biserică.
În cadrul Patriarhiei Georgiei există o organizație de tineret care se numește „Davitiani”. De regulă, aceasta stabilește și pregătește conferințe publice pe diferite probleme teologice, religioase, sociale. La ele participă foarte mulți tineri, studenți și profesori. Se organizează, de asemenea, anumite pelerinaje la diferite mănăstiri și biserici.
Ce așteptări au tinerii georgieni de la această Întâlnire Internațională a Tineretului Ortodox?
Și anul trecut, tineri ortodocși din Georgia au participat la o asemenea manifestare, la Cluj-Napoca, și s-au întors foarte mulțumiți și bucuroși de ceea ce au văzut în țara dumneavoastră. Cel mai important este faptul că noi suntem ortodocși, iar Biserica Ortodoxă de pretutindeni este foarte mare, cuprinde toate continentele, întreaga lume, însă din păcate ne cunoaștem foarte puțin unii pe alții. Acest eveniment dă posibilitatea ca tinerii ortodocși să se cunoască între ei, să se cunoască tradițiile, problemele lor, să-și împărtășească gândurile, speranțele, cultura, tradițiile lor etc. Ortodoxia nu este o credință închisă. Tocmai de aceea oamenii trebuie să se cunoască între ei. Această întâlnire oferă tocmai această posibilitate, ca tinerii să comunice între ei. Biserica Ortodoxă nu se rezumă doar la Biserica Georgiană, Rusă sau Bulgară. Noi toți trebuie să ne cunoaștem între noi.
Prin aceasta se realizează plinătatea comuniunii dintre noi, ne putem cunoaște reciproc, ne putem împărtăși fiecare ceea ce are specific. De aceea, astfel de întâlniri sunt foarte importante.