P e r s p e c t i v e: Întâlnire cu poezia religioasă la Caraiman
Era vremea ca după mai mult de un an de la apariția suplimentului Lumina literară și artistică o parte dintre scriitorii care au colaborat la realizarea acestuia cu poeme, eseuri, interviuri și cronici să se întâlnească, să dezbată împreună starea poeziei religioase de ieri și de azi și să recite din propriile creații. Acest lucru s‑a întâmplat la începutul lunii iulie într‑un cadru mai mult decât potrivit, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci”‑ Caraiman din Bușteni fiindu‑ne gazdă bună. Întâlnirea a fost pusă sub semnul poeziei psalmice - „Ridicat‑am ochii mei la munți” -, care este, după cum știm, un izvor nesecat la îndemâna și la inspirația oricui.
Am fost binecuvântați nu doar prin aflarea într‑un spațiu al sacralității, ci și prin participarea efectivă la toate lucrările colocviului de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar‑patriarhal, care ne‑a transmis patriarhala binecuvântare, dar și personala încurajare. A fost cu noi și directorul Ziarului Lumina, preacucernicul părinte Nicolae Dascălu, iubitor și cunoscător de poezie, la fel și părintele profesor Gheorghe Holbea, care a adus în atenție poezia lui Daniel Turcea și cercul literar al Facultății de Teologie din București, unde este prodecan.
Au răspuns invitației Ziarului Lumina
autori din toată țara - Craiova, Iași, Satu Mare, Prahova, Brașov, Ialomița și București -, de vârste diferite - puțin peste 20 de ani (Simona Dumitrache) și 80 împliniți (Daniel Drăgan), de profesii diverse: profesori, jurnaliști, sociologi, psihologi, ingineri... Cu toții am avut însă în comun scrisul și, desigur, credința în Dumnezeu.
Colocviul s‑a axat pe discuții privind poezia religioasă românească. Au fost prezentate opt lucrări: „Scurt traseu diacronic al poeziei religioase românești” - Virgil Borcan, critic literar și profesor de limba și literatura franceză la Facultatea de Litere a Universității „Transilvania” din Brașov; „Poeți români în căutarea lui Dumnezeu” - Lidia Popița‑Stoicescu, poetă, romaniceră, realizatoare de emisiuni la Radio TRINITAS; „Poezia ca instrument de cunoaștere mistică” - Carmelia Leonte, poetă, eseistă, prozatoare; „Poezia religioasă înainte și după 1989. Constrângeri, prejudecăți, inerții de receptare” - Emanuela Ilie, conferențiar universitar, critic și istoric literar; „Rolul creației literare în creștinism” - Paul Aretzu, scriitor, profesor de limba și literatura română; „Valori psalmice în poezia populară românească” - Florin Dochia, poet, critic literar; „Poezie și iconicitate” - Florin Caragiu, poet, teolog, matematician.
Chiar dacă timpul s‑a dovedit a fi necuprinzător pentru o temă atât de vastă și de generoasă, conferențiarii s‑au completat prin subiectele alese, lucrările lor formând un fel de puzzle, arătând existența unui tablou foarte bogat cromatic al universului liric religios românesc. S‑au formulat chiar propuneri ca teoriile expuse și comentariile referitoare la ele din aceste zile de vară 2015 să constituie un preambul la o viitoare tradiție a unor astfel de manifestări ale publicației noastre. A fost gustată din plin și ziua în care s‑a recitat poezie, fiecare autor prezentând câteva texte poetice în primă audiție sau din volume deja publicate. Participarea la slujbă în ziua de duminică, micile plimbări în jurul mănăstirii, discuțiile din afara lucrărilor, luarea mesei împreună la trapeză, bucuria de a ne fi cunoscut cu unii și revăzut cu alții dintre cei prezenți, de a schimba impresii și păreri au constituit o parte importantă a manifestării de la Caraiman. Scriitori au fost chemați să ridice ochii la munți și i‑au ridicat, iar acolo au găsit nu doar credință în poezie și poezie în credință, ci și prietenie.