Panorama cinematografiei franceze în opt zile

Un articol de: Dan Cârlea - 25 Octombrie 2016

Din 3 noiembrie şi până pe 11, se va desfăşura la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Sibiu, Constanţa, Braşov şi Buzău Festivalul Filmului Francez, în cadrul căruia pasionații de film vor putea urmări o adevărată panoramă a peliculelor franceze. Iată cele mai importante date despre acest eveniment cultural.

Festivalul Filmului Francez este organizat de Ambasada Franţei şi de Institutul Francez, fiind alcătuit din patru secţiuni: Competiţia tinerilor regizori francezi, Săptămâna „Cahiers du Cinéma”, dedicată acestei reviste, Panorama filmelor franceze - este vorba de acele filme care au avut o mai mare priză la public - şi Retrospectiva, anul acesta secţiunea fiind consacrată regizoarei Lucile Hadihalilović.

Iubitorii de film vor putea participa, la acest festival cinematografic, în mai multe orașe ale țării: Bucureşti, în perioada 3-11 noiembrie, la Cinema „Elvira Popescu”; Iaşi, în perioada 4-8 noiembrie, în Sala „Fondane”, a Institutului Francez, şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”; Timişoara, în perioada 3-6 noiembrie, în amfiteatrul „Aula Magna”, din cadrul Universităţii de Vest; Sibiu, în perioada 4-6 noiembrie, la librăria Habitus; Constanţa, în perioada 11-13 noiembrie, la cinematograful Citiplex Tomis Mall; Braşov, în zilele de 7 şi 8 noiembrie, la Centrul cultural „Reduta”; Buzău, în zilele de 10 şi 11 noiembrie, în sala Consiliului de Judeţ. Toate filmele sunt în versiunea lor originală şi au subtitrare în limba română.

Şase filme de lungmetraj se vor „duela”, în cadrul secţiunii „Competiţie”, acestea fiind lucrări de debut ale unor tineri regizori francezi. În această secţiune vor conta şi voturile publicului român, iar câştigătorul va primi „Premiul publicului TV5Monde”, urmând să fie distribuit, ulterior, în cinematografele din România. În cadrul secţiunii „Săptămâna Cahiers du Cinéma”, secţiune ce a fost inaugurată în anul 2013, va fi pusă în lumină tema „Muzica şi filmul francez”. Vor fi proiectate şase filme de antologie: „French Cancan”, de Jean Renoir, „Les Parapluies de Cherbourg”, de Jacques Demy, „Chronique d’Anna Magdalena Bach”, de Daniele Huillet şi Jean-Marie Straub, „Mélo”, de Alain Resnais, „Golden Eighties”, de Chantal Akerman, şi „Mods”, de Serge Bozon.
În cadrul secţiunii „Panorama” sunt promovate şi difuzate filme importante din cinematografia franceză contemporană, publicul român având astfel şansa de a descoperi sau de a redescoperi filme recente, care au fost bine primite de către critica de specialitate.

Tinerii regizori francezi vor participa la concursul la care publicul decide cine va câștiga premiul oferit de către TV5Monde pentru susținerea distri­buției unui film francez în România. Cele opt producții aflate în competiţie sunt: „Stele - Des étoiles”, „Zilele de mâine - Les lendemains”, „Vandal”, „Grand central”, premiat la Festivalul de Film de la Cabourg - Journées romantiques 2013, Marele Premiu: Lumières de la presse étrangère 2014, Premiul pentru cea mai bună actriță şi Premiul special al juriului, „Vincent nu are solzi - Vincent n’a pas d’écailles”, selecționat în competiția Festivalului de la San Sebastian, în 2014, „Mercuriale”, film prezentat de Acid la Festivalul de la Cannes 2014, „Brooklyn” şi „Tonnerre”.

Această ediţie a festivalului filmului francez îi este consacrată regizoarei Lucile Hadihalilović, care a primit în anul 2005 Premiul Calului de Bronz, în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm, pentru filmul „Innocence”, produs în anul 2004. Va mai fi prezentat publicului şi noul film al acestei regizoare, „Evolution”, făcut chiar anul acesta.