Parabolele Mântuitorului

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 18 Aprilie 2022

La Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” a avut loc, la sfâr­și­tul săptămânii trecute, un dublu eveniment cultu­ral-spiritual: vernisajul expo­ziției „Parabolele Mântuitorului”, iconografie semnată de Elena Murariu, și lansarea volumului „Cuvânt și imagine - Parabolele Mântuitorului”, cu comentariile pr. Michel Quenot la reprezentările grafice ale artistei, ediția românească a cărții de artă și spiritualitate apărută prima dată în Franța.

Așa cum frumos a spus pr. prof. Gheorghe Holbea, Elena Murariu a realizat o lucrare  care nu putea fi dusă la un asemenea bun sfârșit fără binecuvântarea lui Dumnezeu. La rândul său, prof. Luigi Bambulea a vorbit despre lucrările prezentate, definindu-le drept „o metodologie la Îm­părăție”, pornind de la etimologia cuvântului „metodologie”, care însemna „o împreună în­so­țire”. Parabolele Mântuitorului „au nobilul și, în același timp, paradoxalul scop de a arăta și de a ascunde în același timp”. Ele ne permit să întrezărim Împă­răția cerurilor. De­senele Elenei Murariu nu sunt însă doar ­explicative pentru aceste parabole, ci și revelatoare, având în același timp și o dimensiune didactică, de învățătură. Vorbind despre ima­gine, prof. Luigi Bambulea a observat cu amărăciune că lumea contemporană tinde să coboare „dinspre estetică spre cosmetică”. Însuși termenul de „operații estetice” nu se justifică, ele fiind în realitate cosmetice. Lucrările Elenei Murariu se află însă în zona esteticului, pe drumul către Filocalie, către transfigurare, și dau dovadă de gingășie, „restituind noblețea și demnitatea imaginii”.

Vernisajul și lansarea s-au bucurat de prezența unui public numeros, de toate vârstele, inclusiv copii, în buna tradiție a Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”.

Elena Murariu este o artistă apropiată Bisericii, cele mai multe dintre proiectele sale având o dimensiune profund creștin-ortodoxă, de-ar fi să amintim doar expozițiile și volumul dedicat Sfinților Martiri Brâncoveni, alături de „Cetă­țenii raiului”, „Psalm și icoană” sau „Aripi de înger”. Se o­cu­pă de asemenea cu restaurări de pictură murală bisericească și a primit numeroase și prestigioase premii pentru operele sale.