Părintele iconom stavrofor Dumitru Merticariu (1951- 2021). Un preot misionar, harnic şi jertfelnic

Data: 10 Aprilie 2021

Am primit cu profundă durere sufletească vestea trecerii din această viaţă, în zorii zilei de 7 aprilie 2021, a părintelui Dumitru Merticariu, fost preot paroh al Bisericii Banu din Iaşi.

În toată viaţa şi activitatea sa, părintele Dumitru Merticariu a ilus­trat cu multă pasiune şi autenticitate chipul preotului misionar în mijlocul cetății. Înzestrat de Dum­nezeu cu daruri deosebite, a adăugat la acestea strădaniile sale personale, fiind un mare iubitor al slujirii Sfântului Altar, al muzicii bisericeşti, al artei, culturii şi al oamenilor. Dăruirea şi spiritul său mi­sionar, conştiinţa puternică în ceea ce priveşte responsabilitatea pastorală, precum şi zelul misionar în propovăduirea şi păstrarea dreptei credinţe, a spiritualităţii şi identităţii ortodoxe româneşti, pot fi un exemplu de în­țe­legere a slujirii aproa­pelui şi a Bisericii lui Hristos.

S-a născut la 6 octombrie 1951 în localitatea Știubieni, judeţul Botoșani, din părinţii Constantin şi Maria. Între anii 1966 și 1971 a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, acolo unde îl va atrage și pe fratele său mai tânăr, actualul Episcop-vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Între anii 1971 și 1975 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din București. În anul 1976 s-a căsătorit cu doamna Cornelia, având împreună două fete, Elena şi Cristina. A fost hirotonit preot în anul 1976 de vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hriţcu, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În perioada 1979-1992 a slujit la Parohia Erbiceni, de lângă Iași, unde a dat dovadă de mult devotament și spirit gospodăresc, reușind să rectitorească biserica şi casa parohială. În anul 1992, a ocupat, prin concurs, postul de preot paroh la Biserica Duminica Tuturor Sfin­ți­lor-Banu, unul dintre cele mai frumoase şi mai importante obiective religioase din centrul Iașiului, aflat însă într-o stare avansată de degradare.

Cu eforturi foarte mari, cu neobosită muncă şi jertfelnicie, părintele Dumitru Merticariu s-a dedicat „cu timp şi fără timp” lucrărilor de consolidare, restaurare şi dotare a Bisericii Banu, luptând, în acelaşi timp, şi pentru confirmarea drepturilor legale asupra proprietăților acestui așezământ istoric. Sfântul lăcaș a fost consolidat şi restaurat atât la exterior, cât şi la interior, dobândind frumuseţea de altădată, însă jertfelnicia şi osteneala părintelui Dumitru i-au șubrezit sănătatea.

Prețuind în chip deosebit întreaga lucrare a părintelui Dumitru Merticariu, în ziua de 2 iulie 2017, cu prilejul resfințirii picturii interioare a Bisericii Banu, i-am conferit părintelui Ordinul Crucea Patriarhală pentru clerici, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Ultima parte a vieţii sale pă­mân­tești a fost încercată de o boală grea, pe care însă a îndurat-o cu răbdare, smerenie şi multă rugăciune.

În această zi îndoliată, ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să așeze sufletul slujitorului Său preotul Dumitru în corturile drepților şi în ceata sfinților slujitori şi să-i dăruiască odihnă în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești condoleanțe şi binecuvântări pentru toți cei îndoliați,

 

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române


*Mesaj transmis la slujba de înmormântare a părintelui Dumitru Merticariu, fost preot paroh al Bisericii Banu, cu hramul Duminica Tuturor Sfinţilor, Iaşi, sâmbătă, 10 aprilie 2021.