Părintele Mihail Cristescu (1942-2022), păstor blând și luminos al Bisericii lui Hristos

Data: 04 Septembrie 2022

Am aflat cu întristare de trecerea din această viață, în prima zi a anului bisericesc, joi, 1 septembrie 2022, a părintelui Mihail Cristescu, preot îmbisericit la Parohia „Sfântul Antonie”-Colentina, Protoieria Sector 2 Capitală.

Părintele Mihail Cristescu s-a născut în urmă cu opt decenii, la 5 martie 1942, în localitatea Mozăceni, județul Argeș, în familia dreptcredincioșilor Emil și Ioana. A urmat școala primară și gimnazială în București, după care a frecventat cursurile Seminarului Teologic Ortodox din București, pe care le-a finalizat în anul 1962. A continuat studiile teologice în cadrul Institutului Teologic de Grad Universitar din București (1962-1966), obținând, în anul 1966, titlul de licențiat în Teologie.

A fost căsătorit cu doamna Ileana Ștefan, Dumnezeu binecuvântând familia lor cu doi fii, Gabriel-Alexandru-Florin, preot la aceeași biserică („Sfântul Antonie”-Colentina), și Valentin-Liviu.

A primit hirotonia în anul 1970, fiind numit la Parohia „Sfântul Antonie”-Colentina, după ce timp de doi ani a fost cântăreț bisericesc la această parohie (1968-1970), pe care a slujit-o neîncetat, împlinind cu timp și fără timp diferite ascultări: diacon (1970-1972), preot coslujitor (1972-1979), preot paroh (1979-2014) și preot pensionar îmbisericit, din anul 2014, până la acest moment al chemării sale în ceata slujitorilor din Ceruri.

 În decursul celor peste 5 decenii de slujire la Parohia „Sfântul Antonie”-Colentina, din care 35 de ani ca preot paroh, părintele Mihail Cristescu a desfășurat o deosebită activitate pastoral-misionară și administrativ-gospodărească, coordonând lucrări de consolidare, restaurare și permanentă înfrumusețare a sfântului lăcaș.

În semn de apreciere a activității sale meritorii îndelungate, în anul 1991 a fost răsplătit cu cea mai înaltă distincție acordată de Patriarhia Română, Crucea Patriarhală, oferită de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist.

Viața părintelui Mihail Cristescu este caracterizată de lucrarea neobosită în slujirea Bisericii, mărturisită de colaboratorii și ucenicii săi. S-a remarcat prin activitatea sa deosebită, fiind un model de implicare jertfelnică pentru preoții mai tineri, care l-au cunoscut și alături de care a slujit, între care și fiul său, părintele Gabriel-Alexandru-Florin, ce și-a urmat tatăl în slujirea preoțească. Iubitor al muzicii și al rânduielilor biseri­cești, s-a îngrijit de înfrumusețarea slujbelor săvârșite.

Părintele Mihail Cristescu a fost și va rămâne în memoria tuturor celor care l-au cunoscut un păstor luminos, care a slujit Biserica lui Hristos și comunitatea Parohiei „Sfântul Antonie”-Colentina vreme de 54 de ani. A fost un părinte înzestrat cu darul blândeții și un duhovnic apreciat de foarte mulți enoriași, care și-au găsit în păstorul lor liniștea și starea de rugăciune. Sunt mulți preoți și fii duhovnicești ai părintelui care mărturisesc faptul că au învățat de la el să prețuiască darul iertării și al împăcării.

În urma lui rămâne un chip blând care poate inspira orice slujitor al lui Hristos în purtarea unei ținute demne, în iubirea de slujire a credincioșilor și în lucrarea faptelor bune.

În aceste momente grele, transmitem familiei părintelui Mihail Cristescu, comunității Parohiei „Sfântul Antonie”-Colentina și tuturor celor care l-au cunoscut un gând părintesc de mângâiere și ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să dăruiască odihnă veșnică slujitorului Său, Mihail preotul, în ceata drepților, în lumina, pacea şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din ­neam în neam!

Cu părinteşti binecuvântări şi condoleanţe pentru familia îndoliată şi pentru toți cei îndurerați,

 

†Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

* Mesaj de condoleanțe transmis la slujba de înmormântare a părintelui Mihail Cristescu, preot îmbisericit la Parohia „Sfântul Antonie”-Colentina, Protoieria Sector 2 Capitală, oficiată duminică,
4 septembrie 2022, la biserica parohiei.