Părintele Petru Dărăscu (1926-2024) - o viață în slujba lui Dumnezeu și a oamenilor

Un articol de: † Daniel, Patriarhul României - 30 Martie 2024

Am aflat cu întristare despre trecerea din această viață a părintelui Petru Dărăscu, în ziua de joi, 28 martie 2024, după o activitate pastorală rodnică, de 38 de ani, dintre care mai bine de 25 de ani ca preot paroh la Parohia Slobozia - Protopopiatul Ilfov Sud.

Părintele Petru Dărăscu s-a născut la data de 7 iunie 1926, în municipiul Vaslui. Părinții săi, Iordache și Ileana, i-au insuflat tânărului Petru dragostea față de Dumnezeu și față de semeni din fragedă pruncie, oferindu-i acestuia temelia pentru viitoarea slujire preoțească. Astfel, după absolvirea școlii generale din localitate, a început studiile la Liceul Teoretic Mihail Kogălniceanu din Vaslui, participând și în această perioadă, cu multă râvnă, la viața liturgică a Bisericii.

În anii tulburi ai regimului comunist ateu, tânărul Petru Dărăscu, fugar în păduri pentru o perioadă de trei ani, a fost condamnat politic pentru o presupusă „uneltire contra ordinei sociale”, în baza art. 209 din Legea 5/1948, fiind încarcerat între anii 1952 și 1954 la Canalul Dunăre - Marea Neagră, iar mai apoi, între anii 1958 și 1963, în baza art. 209 din Decretul 1/1959, a fost condamnat tot la muncă silnică în penitenciarul din Aiud.

În temniță, Petru, tânărul studios, iubitor de rugăciune, postitor și deosebit de râvnitor, preocupat permanent de cele duhovnicești, a simțit chemarea lui Dumnezeu și, după ­eliberare, însetat de cunoaștere și dornic de aprofundare a învățăturilor de credință, s-a înscris pentru a urma cursurile de licență la Facultatea de Teologie din Sibiu, arătând prin aceasta aplecarea sa spre cele duhovnicești.

După încheierea studiilor de licență, s-a căsătorit, în anul 1972, cu domnișoara Olimpia Chirilă, căsătorie care a fost binecuvântată de Dumnezeu cu un fiu, Cristian.

În luna august a anului 1972, Părintele Petru Dărăscu a fost hirotonit diacon și apoi preot pe seama Parohiei Mocrea de către vrednicul de pomenire Patriarhul Teoctist Arăpașu, Episcop al Aradului la acea vreme.

La Parohia Mocrea, părintele Petru Dărăscu a găsit o biserică aflată în stare avansată de degra­dare, pe care a renovat-o, în perioada 1972-1975.

Începând cu anul 1975, părintele Petru Dărăscu a fost transferat în interes de serviciu la Parohia Cri­vina, din comuna Bolintin Vale, județul Giurgiu, care la acea vreme se afla în jurisdicția Arhiepiscopiei Bucureștilor, păstorind, pentru mai bine de 10 ani, comunitatea de aici. Preacucernicia Sa a desfășurat numeroase activități edili­tare și în această parohie, printre care amin­tim renovarea clopotniței, forarea unor puțuri, ridicarea unui gard care să împrejmuiască curtea bisericii parohiale.

La data de 1 decembrie 1985, părintele Petru Dărăscu a fost transferat la Parohia Slobozia, comuna Clinceni, Protoieria Ilfov Sud, unde a deținut oficiul parohial pentru aproape 25 de ani, până la data de 1 iulie 2010, momentul pensionării și îmbisericirii Preacucerniciei Sale pe seama aceleiași parohii. La această parohie, părintele Petru Dărăscu a efectuat numeroase lucrări administrativ-gos­po­dărești și edilitare, precum: subzidirea bisericii, adăugarea pridvorului, montarea unui sistem de încălzire termică cu calorifere și centrală în biserică și la casa paro­hi­ală, realizarea unor trotuare în curtea lăcașului de cult, înlocuirea acope­rișului bisericii, amenajarea casei parohiale și construirea gardului de împrejmuire a curții acesteia și chiar inițierea demersurilor privind restaurarea-conservarea picturii din biserica parohială.

A fost un preot gospodar, ctitor și res­taurator de lăcașuri sfinte, aceste calităţi concretizându-se în amplele lucrări de consolidare şi restaurare efectuate la cele trei biserici unde a slujit.

Pentru toate lucrările desfășurate de-a lungul întregii sale activități clericale, cu prilejul slujbei de târnosire a bisericii Parohiei Slobozia, care a avut loc la data de 14 mai 2016, i-am conferit rangul de iconom stavrofor.

Părintele Petru Dărăscu s-a remarcat ca un ­slujitor vrednic și jertfelnic al Sfântului Altar și al cre­dincioșilor, un cleric dedicat vreme de 52 de ani, care a răspuns mereu tuturor solicitărilor enoriașilor parohiei, încercând în toate zilele vieții sale să se facă „tuturor toate” (I Corin­teni 9, 22). A colaborat în mod exemplar cu preoții din parohiile învecinate, cu reprezentanții Protopopi­atului și ai Centrului eparhial, fiind un model de slujire, înțelegere și întrajutorare.

În aceste momente de grea încercare pentru familia părintelui Petru Dărăscu, pentru credincioşii pe care i-a păstorit și pentru toți cei care l-au cunoscut şi apreciat, ne rugăm Domnului Iisus Hristos Cel înviat din morţi să odihnească sufletul ­slujitorului Său, preotul Petru, împreună cu drepţii în pacea, lumina şi iubirea Preasfintei Treimi.

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru familia îndoliată,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Mesaj transmis la slujba de înmormântare a părintelui Petru Dărăscu, preot pensionar, fost preot paroh al Parohiei Slobozia, comuna Clinceni, Protoieria Ilfov Sud, săvârșită sâmbătă, 30 martie 2024, la Biserica „Sfânta Vineri”-Drumul Taberei, Protoieria Sector 6 Capitală.