Părinți interesați de educația copiilor în era smartphone-ului
Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) Galaţi, în colaborare cu Arhiepiscopia Dunărea de Jos, Asociaţia Orto doxia Tinerilor şi Asociaţia Pro Vita Galaţi, a organizat în data de 23 octombrie, în Aula Magna a Uni versității „Dunărea de Jos”, con ferinţa cu tema „Educaţia copiilor între nereușită şi succes”, avându-l invitat pe domnul Virgiliu Gheorghe. Educația copiilor este un subiect intens dezbătut în prezent atât în mass-media, cât şi pe site-urile de socializare. Preocuparea privind formarea copilului a existat dintotdeauna, de aceea Sfinții Părinţi ne-au lăsat vorbe pline de înțelepciune. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Dacă de la început, şi la o vârstă mică, punem în aceasta principii bune, nu sunt după aceea multe eforturi, pentru că obişnuinţa va fi în viitor lege pentru copil”.
Noiembrie 2016 2 Lumina Educației Părinți interesați de educația copiilor în era smartphone-ului Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) Galaţi, în colaborare cu Arhiepiscopia Dunărea de Jos, Asociaţia Orto doxia Tinerilor şi Asociaţia Pro Vita Galaţi, a organizat în data de 23 octombrie, în Aula Magna a Uni versității „Dunărea de Jos”, con ferinţa cu tema „Educaţia copiilor între nereușită şi succes”, avându-l invitat pe domnul Virgiliu Gheorghe.
Educația copiilor este un subiect intens dezbătut în prezent atât în mass-media, cât şi pe site-urile de socializare. Preocuparea privind formarea copilului a existat dintotdeauna, de aceea Sfinții Părinţi ne-au lăsat vorbe pline de înțelepciune. Sfântul Ioan Gură de Aur spune: „Dacă de la început, şi la o vârstă mică punem în aceasta principii bune, nu sunt după aceea multe eforturi, pentru că obişnuinţa va fi în viitor lege pentru copil”.
Sfântul Vasile cel Mare spune: „Cât timp sufletul este încă moale ca ceara şi în el se întipăreşte cu uşurinţă orice, trebuie deşteptat fără întârziere, de la început, spre a lucra binele în tot chipul... deprinderea uşurează sporirea”.
Ne-am bucurat de prezenţa numeroasă la conferinţă a gălăţenilor dornici să participe la astfel de întâlniri cu folos atât din punct de vedere duhovnicesc, cât şi educativ, medical, social.
Conferinţa a început cu un moment de rugăciune, apoi domnul Virgiliu Gheorghe a vorbit despre educaţia potrivită pe care noi, părinţii, trebuie să o oferim copiilor noştri. A vorbit şi exemplificat despre alimentaţia potrivită, despre recompensele care sunt potrivite pentru a stimula copilul. Ne-a pus în temă cu efectele de - zastruoase pe care le produce telefonul mobil tip smartphone asupra minţii copilului şi cu impactul ecranului televizorului şi al televiziunii, în general, asupra celor mici.
De asemenea, a explicat cât de importante sunt activităţile extraşcolare în formarea caracterului, sfătuind ca din educaţie să nu lipsească poveştile citite de părinţi, apoi povestite de cei mici, pentru dezvoltarea vocabularului, lectura pentru cei care știu să citească (aceasta fiind de preferat atunci când vrem să recompensăm să-i dăm ca alternativă o carte), copiii să practice un sport neapărat, să învețe limbi străine, să asculte muzică de calitate, cultă, aceasta contribuind în mare măsură la cultivarea minţii, nu în ultimul rând copiii să citească poezie.
Fiind iniţiatorul proiectului naţional „Şcoala Familiei”, conferențiarul a dorit să împărtăşească celor prezenţi bucuria acestui program care s-a deschis la Galaţi, la 27 octombrie, cu patru module pentru părinţi şi nu numai pentru ei.
Spre bucuria noastră, la conferinţă a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a binecuvântat întrunirea noastră.
Sperăm ca şi activităţile viitoare să fie cel pu ţin la fel de bine-venite pentru gălăţeni, iar ei să fie la fel de receptivi la invitaţiile noas tre şi de activi, aşa cum au dovedit la prezenta conferinţă, punând întrebări, arătându-şi interesul pentru subiect şi pentru răspunsurile primite de la domnul Virgiliu Gheorghe.
Spre finalul conferinței, colegii mei au împărțit niște chestionare cu întrebări referitoare la conferință, la invitat și la alte preferințe de activități pentru viitor. Răspunsurile au fost dintre cele mai diverse, dar 98% dintre persoanele care au completat au confirmat că pleacă acasă încântați, informați, sugerând și alte nume de invitați, manifestându- și mulțumirea față de organizatori.
Paula Molnar, președinte APOR Galaţi