Părinţii şi copiii în lumina iubirii lui Dumnezeu

Data: 01 Iunie 2012

Urmare hotărârii nr. 629 din 29 februarie 2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prima duminică după data de 1 iunie a fiecărui an este dedicată de Biserica noastră părinţilor şi copiilor. Anul acesta (2012) "Duminica Părinţilor şi a Copiilor" coincide cu Cincizecimea sau Rusaliile, care este marea sărbătoare a venirii în lume a Duhului Sfânt, pentru constituirea Bisericii adunând toate popoarele în iubirea lui Dumnezeu Tatăl şi a credinţei în Hristos mărturisită în familie şi în societate. În acest sens, rugăciunea, educaţia religioasă şi iubirea de aproapele constituie componente esenţiale ale vieţii familiei creştine.

 

Iar familia creştină se constituie prin binecuvântarea pe care o dăruieşte Biserica lui Hristos unirii dintre un bărbat şi o femeie, pentru a fi în lume icoană a iubirii lui Hristos faţă de Biserică. În această familie se nasc copiii pe care Biserica îi botează în numele Preasfintei Treimi, pentru a deveni cetăţeni ai Împărăţiei Preasfintei Treimi.

Astăzi trebuie cultivată şi mai mult legătura dintre viaţa familiei şi viaţa Bisericii. Familia are nevoie de binecuvântarea sfântă a Bisericii, pentru a se sfinţi, iar Biserica are nevoie de participarea familiei la viaţa şi activitatea ei pentru a se întări.

În această perspectivă, Biserica Ortodoxă Română desfăşoară de mai mult timp o serie de programe de cateheze şi asistenţă pastorală a familiilor aflate în dificultate. Astfel, prima duminică după praznicul Adormirii Maicii Domnului (15 august) a fost dedicată migranţilor români. Prin aceasta, Biserica arată că este preocupată de problemele din familiile celor care au emigrat în străinătate, şi anume problema abandonului copiilor de către părinţi şi a bătrânilor de către cei tineri, pericolul abandonului şcolar, al delincvenţei juvenile, al drogurilor, al violenţei şi altele.

Prin Concursul naţional privind miniproiecte de educaţie social-filantropică "Copilul învaţă iubirea lui Hristos", desfăşurat în cadrul Programului "Hristos împărtăşit copiilor" şi prin Concursul naţional din cadrul Proiectului "Alege şcoala!", Biserica Ortodoxă Română se străduieşte să-i educe pe copii în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă, să prevină abandonul şcolar în familiile sărace şi în cele în care părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate, să descopere şi să încurajeze copiii talentaţi spre a-şi dezvolta calităţile lor în folosul Bisericii şi societăţii. De asemenea, prin activităţile catehetice din parohii, organizate în cadrul acestor proiecte pentru 30.000 de copii, prin taberele de creaţie, la care participă 9.618 copii, Biserica încearcă să suplinească lipsa de afecţiune părintească, să cultive valorile autentice şi să consolideze legătura dintre părinţi şi copii, dintre şcoală şi Biserică. Luând aminte la îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos, "Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este Împărăţia cerurilor" (Matei 19, 14), trebuie să cultivăm prin rugăciune şi fapte bune legătura familiei cu Hristos şi cu Biserica Sa, pentru a sfinţi viaţa părinţilor şi a copiilor şi pentru a ajuta societatea umană să cultive în interiorul ei pacea, comuniunea şi solidaritatea.

De aceea, astăzi, îndemnăm părinteşte parohiile, mănăstirile şi unităţile social-filantropice ale Bisericii noastre şi pe toţi oamenii cu suflet mare să ajute mai mult familiile cu mulţi copii, copiii bolnavi, orfani şi săraci, pentru a simţi că iubirea milostivă a lui Hristos pentru ei se arată prin mâinile noastre harnice şi darnice!

Totodată, felicităm pe toţi părinţii care-şi cresc copiii în credinţă şi îi ajută să fie buni fii ai Bisericii şi ai poporului român. Tuturor le dorim ani mulţi cu sănătate şi bucurie!

Cu aleasă preţuire şi părintească binecuvântare,

 

† Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române