Părinții și copiii, uniți în fața pericolelor nevăzute
Cu o zi înainte de începerea noului an școlar, duminică, 10 septembrie 2023, Parohia Mărțișor din sectorul 4 al Capitalei a ales să fie gazda unui eveniment cu caracter educativ-preventiv, adresat elevilor și părinților, privind conștientizarea și evitarea unor situații primejdioase la care sunt expuși copiii și tinerii în societatea de astăzi. În prezența celor doi preoți ai parohiei, participanții au fost învățați cum să reacționeze în situația unor pericole sociale: interacțiunea copiilor cu persoane necunoscute, în absența părinților sau în medii nesigure, petrecerea timpului pe rețelele de socializare, fenomenul de bullying în școli sau în grupurile de prieteni, tentația consumului de substanțe euforizante.
După o scurtă pregătire aperceptivă, cele două invitate din partea Serviciului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Poliției Municipiului București, Denisa Popescu, subinspector de poliție, și Liana Roșescu, psiholog, au antrenat participanții în cadrul a două ateliere organizate separat, pe categorii de vârstă și interes: doamna Denisa Popescu a lucrat cu copii de vârste între 5 și 13 ani, iar doamna Liana Roșescu cu adolescenții și părinții. Toți participanții au avut ocazia de a afla cât de importantă este manifestarea permanentă a afecțiunii în spațiul sacru al familiei pentru prevenirea anumitor pericole. Au înțeles că „paza bună care trece primejdia rea” nu înseamnă doar informare, ci și consultare sau sfătuire cu persoane care au mai multă experiență, și, nu în ultimul rând, presupune ascultare și rugăciune către Dumnezeu.
Evenimentul a evidențiat faptul că Biserica poate avea o contribuție semnificativă în parteneriatele cu instituțiile statului, în vederea păstrării sau recăpătării sănătății și demnității persoanei umane. În cele ce urmează, voi prezenta câteva dintre mărturiile participanților la acest eveniment.
Potenţiale riscuri şi prevenţie
„Am întâlnit astăzi părinți de copii și adolescenți dornici să învețe, să se descopere pe ei înșiși, să găsească soluții reale pentru a-și sprijini propriii copii în ceea ce privește lupta cu acest fenomen atât de impactant în rândul omenirii: efectele utilizării tehnologiilor și a mass-mediei asupra copiilor și tinerilor. Un prim aspect ar fi conectarea părintelui cu propriul copil, începând chiar din primii ani de viață, atunci când ne așezăm lângă el și comunicăm, ne jucăm, îl îmbrățișăm, intrăm în lumea copilăriei lui. De ce pun accent pe acest aspect? Pentru că acest proces nu trebuie să înceteze, chiar dacă noi, părinții, considerăm că ei cresc, sunt mari, nu mai au nevoie de noi, îi plictisim... total eronat! Poți intra chiar și în lumea unui adolescent care petrece mult timp pe rețelele de socializare, să te așezi lângă el, să încerci să fii interesat de ceea ce se petrece acolo. Într-un cuvânt, să fii cu adevărat prietenul copilului tău. Totodată, am constatat că tinerii nu vor să mai muncească sau să studieze, ci își caută fericirea în tentații, despre care nu cunosc ce efecte periculoase au: ajung, de pildă, să consume substanțe vătămătoare! Iar acum revin la ceea ce am menționat mai sus: părinții nu conștientizează nici că înscrierea și participarea copiilor la cât mai multe activități, încă din perioada preșcolară, nu reprezintă o decizie tocmai înțeleaptă. De aceea, copiii devin saturați și plictisiți, supuşi unor presiuni copleșitoare din care încearcă să evadeze cum se pricep” (Alisse Botea, mama unui copil de 5 ani și profesoară).
„Îmi doream de mult timp să găsesc o biserică unde să simt că merg din plăcere. Și pentru că îmi doream aceasta, mi-a ieșit în cale Parohia Mărțișor. Aici se întâmplă multe lucruri frumoase, evenimente de recreere și socializare pentru copii, precum și unele evenimente educative. Toate gândite și organizate de preoții de aici, din iubire faţă de oameni, aşa cum a fost și acest eveniment. Persoane autorizate de la Poliția Română ne-au vorbit despre riscurile legate de folosirea rețelelor de socializare de către tineri și copii. Deși erau în fața noastră niște specialiști cu informații avizate, ne-am simțit ca între prieteni, liberi să vorbim deschis despre orice ne preocupă, despre riscurile la care se expun copiii noștri. Totodată, așa cum se întâmplă de obicei la evenimentele noastre de la biserică, s-au pregătit gustări, dulciuri și sucuri, toată lumea a petrecut câteva ore în tihnă, într-o frumoasă zi de duminică. Mulțumim, cu recunoștință, preoților pentru inițiativă și pentru tot ceea ce fac pentru noi!” (Laura Radu, mama unui băiat de 12 ani).
„Mi s-a părut o acțiune foarte utilă în vremurile în care trăim noi şi copiii noștri, cu multe tentații periculoase în viața reală și în cea virtuală. Părintele Mugurel s-a interesat și a adus persoane avizate care să explice atât copiilor, cât și părinților lucruri de care să ne ferim și mai ales cum să procedăm. Doamna psiholog mi s-a părut bine pregătită, foarte deschisă și cu o atitudine pozitivă și orientată spre soluții eficiente. Ne-a exemplificat cu situații diverse, unele foarte grave. A avut recomandări care mie mi-au dat de gândit, iar părinții prezenți au fost foarte activi în a pune întrebări. Sper să mai avem astfel de acțiuni pentru și împreună cu ai noștri copii” (Luminița Nițoiu, mama unei fete de 11 ani).
„Activitatea la care am participat duminică mi-a atras atenția asupra unor aspecte întâlnite în viaţa de zi cu zi; niciodată nu le-am conștientizat amploarea şi efectul nociv pe care îl pot declanşa într-o perioadă scurtă de timp. Conversațiile au fost animate, interesante şi mi-am dat seama că doamnele polițiste au multă experiență şi au văzut multe cazuri dificile. Era clar că nu vorbesc din cărți sau din filme, ci chiar au cunoscut oameni care aveau nevoie de ajutor. Am conștientizat cât de periculoase pot fi drogurile, de multe ori ascunse sub diverse forme, de către așa-ziși binevoitori. Fiind puși la curent cu potențialele riscuri actuale, părinții mei sunt deschiși să vorbim despre astfel de subiecte, să mă sprijine și să mă sfătuiască la nevoie. A fost o activitate inedită organizată de biserica noastră şi m-am bucurat că, deşi subiectul a fost unul sensibil, discuțiile au fost purtate într-un cadru prietenesc, în care m-am simțit în siguranță”. (Ioana, 16 ani).
„Am remarcat cu plăcere că doamna polițist a exprimat, prin cuvinte simple și ușor de reținut, niște lucruri mai greu de priceput de către copiii mai mici. Chiar și fratele meu de 6 ani, care de obicei nu este atent la nimic și nu îl interesează decât joaca, a reținut câteva sfaturi importante. Mi-a plăcut că ne-a făcut să înțelegem, printr-un joculeț scurt și distractiv, de ce nu este bine să facem bullying, ce înseamnă și ce poate provoca el. Ne-a transmis multe lucruri: cum să traversăm corect, cum să procedăm când unui om i se face rău pe stradă sau când un coleg este agresat de către un copil mai mare și de ce nu este bine să aibă copiii acces la tehnologie până la o anumită vârstă. M-a impresionat că mai există oameni care să țină lecții despre faptul că nu este bună tehnologia și care să ne sfătuiască să o folosim cât mai puțin”. (Maria-Nectaria, 10 ani).
„Din punct de vedere organizatoric, considerăm foarte reușită acțiunea întreprinsă de Biserica Mărțișor. Felicitări! Doamnele polițiste au fost foarte bine pregătite și au reușit, prin discuții interactive cu noi, părinții, dar mai ales cu copiii, să prezinte informații care să ne ajute să conștientizăm cât mai bine care sunt efectele consumului de droguri. Au fost discuții interesante și despre expunerea copiilor în jungla online a internetului și despre efectele nocive ale acestuia asupra adolescenților... Mesajul-cheie a fost pentru noi unul destul de clar, anume cât de importante sunt consolidarea relației părinte-copil, legăturile afective, precum şi sprijinul, susținerea și înțelegerea noastră, a adulților, față de nevoile copiilor” (Silviu și Mariana Lupu, părinții unor fete de 13 şi 16 ani).