Parohia românească din Strasbourg a participat la Forumul religiilor
În perioada 15-18 octombrie 2020, regiunea Grand-Est din Franța, Universitatea din Strasbourg şi Primăria oraşului Strasbourg au patronat un vast program interreligios, intitulat „Forumul religiilor”. Au participat reprezentanţi ai celor opt culte prezente în Alsacia, care formează deja, de mai mulţi ani, un foarte cunoscut comitet interreligios, şi anume: Arhiepiscopul Luc Ravel (catolic), preşedintele Christian Albecker (protestant), preotul Vasile Iorgulescu (ortodox), marele rabin Harold Weill (israelit), Saïd Aala (musulman), Luxmee Quirin (hinduist), Olivier Vang-Genh (budist) şi Hamdam Nadall (Baha’i).
Pe durata celor patru zile, s-au succedat în diferitele săli emblematice ale oraşului şi la universitate conferinţe, dezbateri, mese rotunde şi concerte şi au fost vizitate locurile de cult ale entităţilor participante. „Temele principale dezbătute, unele formulate la interogativ sau chiar în termeni lejer provocatori, au fost: Ce ne mai pot aduce nou religiile? Trebuie să evoluăm ca să nu devenim perimaţi? Cum conjugă religiile noţiunile de tradiţie şi modernitate? Care este locul femeii în diferitele religii? Discurs religios şi discurs secular (lumesc): înţelesuri, fuziuni, deconstrucţii; Religie, sănătate, drept; Religiile faţă în faţă cu inteligenţa artificială; Religiile între căutarea sensului şi instrumentalizare; Religiile şi dezvoltarea durabilă. Parohia ortodoxă românească din Strasbourg a participat intens la toate aceste manifestări şi a găzduit, în cursul după-amiezii de duminică, 18 octombrie, masa rotundă intitulată «Cum interpretează religiile vremurile de încercare?»”, ne-a declarat pr. paroh Vasile Iorgulescu de la Parohia ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg.
Dezbaterea a fost precedată de vizita bisericii parohiale, în timpul căreia preotul paroh Vasile Iorgulescu a făcut o prezentare a comunităţii româneşti şi a celorlalte parohii ortodoxe din Strasbourg şi a răspuns pe larg la întrebările publicului, care a ocupat toate locurile autorizate din biserică. Mulţi au descoperit cu acest prilej arhitectura interioară a bisericilor ortodoxe, precum şi locul iconostasului şi al icoanei în desfăşurarea procesiunilor liturgice şi în general în cult. „Dezbaterea a fost moderată de reprezentanta Consiliului regional, Odile Barreault, care a scos în evidenţă sensurile pe care religiile le conferă suferinţei ca încercare individuală şi comunitară, ca mesaj într-o perioadă istorică dată sau ca prilej de apropiere între oameni ori între oameni şi Dumnezeu. Concluzia s-a tradus în câteva cuvinte care par a rezuma starea de spirit a fiecărui om, că ar fi el credincios sau nu, în faţa pandemiei actuale: îngrijorare, înfrăţire, solidaritate şi mai ales smerenie şi rugăciune. Nimeni nu se va putea mântui singur, ci numai toţi împreună, ca membri ai marii familii umane, fraţi în suferinţă şi în nădejde”, a mai precizat preotul Vasile Iorgulescu.