Patru decenii de activitate liturgică, pastorală şi culturală românească la Strasbourg

Un articol de: † Daniel, Patriarhul României - 19 Octombrie 2024

Parohia ortodoxă română din Strasbourg, Franţa, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”, sărbătorește anul acesta, 2024, împlinirea a 40 de ani de existență, fiind în decursul acestor decenii un adevărat liant identitar, de credință și de neam, pentru românii stabiliți, temporar sau permanent, în capitala Alsaciei și în împrejurimi.

În contextul deschiderii inițiate în relațiile externe ale României după anul 1975, Patriarhia Română a reînnoit legăturile cu facultățile de teo­logie din Strasbourg, ceea ce i-a facilitat obținerea unor burse de studii din partea Guvernului francez pentru tinerii teologi români. Printre doctoranzii bursieri, a ajuns în capitala Alsaciei, în anul 1981, și ierodiaconul Casian Cră­ciun, în prezent Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, trei ani mai târziu, în luna martie a anu­lui 1984, a pus bazele Asociației „Parohia Sfân­tul Ioan Botezătorul”, cu binecuvântarea Arhiepiscopului român Adrian Hriţcu de la Paris. Tot în decursul anului 1984, a ajuns la Strasbourg, ca doctorand bursier, și preacucernicul părinte Vasile Iorgulescu, care a preluat oficiul de paroh al tinerei comunități în luna noiembrie a anului respectiv și a desfășurat, cu înțelepciune, tenacitate și jertfelnicie, o bogată activitate liturgică, pastoral-misionară și social-culturală în decursul celor patru decenii de existență a parohiei.

Primul lăcaș de cult al noii parohii a fost capela „Saint-Jean” din cartierul Hoenheim, unde comunitatea românească, destul de redusă ca număr în vremurile acelea, a aflat îndrumare spirituală, alinare și ajutor din partea părintelui Vasile Iorgulescu, care s-a îngrijit de formarea și consolidarea tinerei parohii, prin încurajarea și cultivarea apropierii, încrederii, întrajutorării, coeziunii și respectului între enoriași. Timp de aproape 20 de ani, capela din Hoenheim a reprezentat pentru românii de pe plaiurile alsaciene o mică oază de românitate și spiritualitate ortodoxă.

Începând cu anii 2000, odată cu creșterea numărului credincioșilor, ca urmare a intensificării fenomenului migrației, s-a impus necesitatea identificării unui nou lăcaș de cult, mai spațios, care să răspundă nevoilor generate de noul context social. Astfel, grație intervenției Arhiepiscopiei catolice din Strasbourg și a ospitalității maicilor din congregația „Marie-Réparatrice”, a fost pusă la dispoziția parohiei române această frumoasă biserică, situată pe strada Sfânta Elisabeta, foarte aproape de centrul istoric al orașului, și cunoscută sub denumirea de „église des Sœurs de Marie Réparatrice”. Prima slujbă ortodoxă românească a avut loc în această biserică în data de 10 decembrie 2006. Remarcăm faptul că biserica, așa cum atestă și numele străzii, se află pe un teren donat Bisericii Catolice de către regina Elisabeta a Ungariei (1207-1231), în timpul unui pelerinaj la Mănăstirea „Sainte Odile” din Alsacia, în anul 1226.

În momentul preluării ei de către comunitatea românească, biserica, zidită la mijlocul secolului al XIX-lea și reabilitată după Al Doilea Război Mondial, necesita deja ample lucrări de reparație şi de securizare. Astfel, prin osteneala şi sârguința părintelui paroh Vasile Iorgulescu şi prin contribuția şi munca jertfelnică a enoriașilor, la care s-a adăugat un ajutor financiar din partea Guvernului României prin intermediul Ministerului Culturii, biserica a fost reabilitată şi înzestrată cu toate cele necesare pentru desfă­șu­rarea serviciilor liturgice: catapeteasma - pictată de doamna preoteasă Iosefina Iorgulescu și sfin­țită în anul 2011, icoane, sfinte vase, veșminte, cărți și alte obiecte de cult.

În mod deosebit, remarcăm frumoasele activități culturale și de reprezentare inițiate și realizate de către părintele Vasile Iorgulescu în decursul celor 40 de ani de slujire. În acest sens, amintim înființarea, în anul 1989, a coralei ACOR, care preia inițialele Asociaţiei Cultuale Ortodoxe Române din Strasbourg. Oferind un repertoriu bogat de cântări, atât liturgice, cât și laice, corala ACOR și-a câștigat treptat un renume, fiind invitată la diverse evenimente religioase și culturale, nu numai în Strasbourg, ci și în multe alte localități ale Franței, precum și în afara Franței: în Germania, Italia și Austria. În același registru al activităților social-culturale, amintim și organizarea școlii parohiale, condusă cu râvnă și dedicare, de foarte mulți ani, de către doamna preoteasă Iosefina Iorgulescu. Oferind copiilor cunoștințe fundamentale de limbă, cultură și spiritualitate românească, școala parohială are ca misiune sădirea și cultivarea în sufletele tinerilor români, născuți și crescuți în Franța, a conștiinței și a sentimentelor de apartenență la Biserica Ortodoxă Română și la poporul român, prin organizarea de cursuri, de evenimente tematice, de ateliere și de concerte.

În această biserică s-au rugat şi o mulțime de tineri români, prezenți la studii sau angajați la instituțiile europene din Strasbourg.

Acum, la sărbătorirea a 40 de ani de la întemeierea parohiei ortodoxe românești din Strasbourg, felicităm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, pe preacucernicul părinte paroh dr. Vasile Iorgulescu și familia sa, pentru slujirea cu râvnă și devotament, în decursul celor patru decenii, a Bisericii lui Hristos și a comunității încredințate spre păstorire, precum şi pe toți enoriașii acestei parohii.

Ne rugăm Milostivului Dumnezeu să vă dăruiască tuturor, la acest ceas de sărbătoare, pace şi fericire, sănătate şi mântuire, dimpreună cu bucuria de a cultiva comuniunea şi cooperarea frățească românească, dar şi bunele relații cu alte Biserici din Franța și din împrejurimi.

Cu aleasă prețuire şi părintească binecuvântare,

 

† Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

 

Mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 40 de ani de existență a Parohiei ortodoxe române „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg (1984-2024), Franța, 19 octombrie 2024.