Persecuțiile creștinilor în lume

Un articol de: Pr. Ioan-Aurelian Marinescu - 31 Ianuarie 2019

Viața creștinilor de aproape orice confesiune este pusă astăzi în pericol. Agenții de știri din toată lumea prezintă constant urmări ale atrocităților dezlănțuite împotriva creștinismului, care și astăzi este cea mai persecutată religie a lumii. În China, spre exemplu, partidul comunist îi forțează pe creștini să înlocuiască icoana lui Hristos din casele lor cu imaginea dictatorului Mao Zedong sau a actualului președinte, Xi Jinping. În Sudan, numeroase locașuri de cult creștine au fost demolate, convertirile unor musulmani la creștinism generând un val de persecuții anticreștine. Nigeria a cunoscut ucideri de creștini în masă, numeroase locașuri de cult și chiar sate întregi de creștini fiind incendiate.

Statistici îngrijorătoare sunt publicate de Organizația Interna­țională „Open Doors” (www.opendoorsusa.org) sau de Asociația Romano-Catolică „Aide à l’Église en détresse” (Ajutor Bisericii în suferință) - site-ul www.aed-france.org. La acestea se adaugă știri ce apar regulat pe alte surse digitale de informare (www.christianpersecution.com, www.christianpersecution.com, sau www.persecution.org) și care descriu un tablou internațional tot mai sumbru în ceea ce privește siguranța vieții creștinilor de astăzi. În jurul acestui subiect s-au format, se pare, deja instituții, care încearcă disperat să atragă atenția opiniei publice interna­ționale pe această temă, însă furia into­leranței anticreștine de pe mapamond continuă să crească.

În China, spre exemplu, partidul comunist îi forțează pe creștini să înlocuiască în casele lor icoana lui Hristos cu imaginea dictatorului Mao Zedong sau a actualului președinte, Xi Jinping, precizează Michael W. Chapman pentru www.cnsnews.­com. Aceiași oficiali comuniști au înlăturat simbolurile și mottourile creștine de la intrarea în biserici și le-au înlocuit cu fraze care laudă materialismul socialist. Potrivit publicației online www.bitterwinter.org, care pledează pentru asigurarea liber­tății religioase și a drepturilor omului în China, încă din septembrie 2018, oficiali ai regiunii Xiayi, situată în provincia Henan, au făcut inspecții în grupuri de trei-patru persoane prin lo­cuințele din regiune, amenin­țându-i pe creștini și îndepărtând cu forța simbolurile creștine din casele acestora. Din februarie 2018, s-au înregistrat nu mai puțin de 1.400 de obiecte creștine distruse numai în această mică parte a Chinei. În data de 27 ianuarie 2019, mai la sud de China, două bombe au explodat în curtea și la intrarea Catedralei roma­no-catolice „Notre-Dame du Mont Carmel” din Jolo (Filipine), insulă cu 99% populație musulmană. Prima bombă a explodat la intrarea în locașul de cult, iar cea de-a doua mai târziu, pe când autoritățile încercau să stingă incendiul. Au fost uciși astfel și cinci dintre soldații veniți să securizeze clădirea, după cum precizează Episcopul romano-catolic Lito Lampon pentru www.aed-fran­ce.org. Atentatul a avut loc chiar în timpul slujbei și s-a soldat cu 20 de morți și nu mai puțin ­de 111 răniți, anunță www.chris­tianpersecution.com.

Potrivit ultimului raport internațional elaborat de Orga­nizația „Open Doors”, în Sudan numeroase locașuri de cult creștine au fost demolate, convertirile unor musulmani la creș­tinism generând un val de persecuții anticreștine. În Iran, musulmanii convertiți la crești­nism devin cripto-creștini, din cauza discriminărilor la care riscă să fie supuși atât ei, cât și membrii familiilor lor, creștinii comuni­tăților nerecunoscute de stat riscând să fie oricând ares­tați. În aceeași perioadă, Nigeria a cunoscut ucideri de creștini în masă, numeroase locașuri de cult și chiar sate întregi de creștini fiind incendiate. Aici, ­ca și în multe alte locuri pe pe glob, creștinii sunt considerați cetățeni de mâna a doua, fiind discri­minați atât de societate, cât și de membrii propriilor ­familii.