Peste un secol și jumătate de învăţământ la Colegiul „Gheorghe Lazăr”

Data: 12 Ianuarie 2021

La împlinirea a 160 de ani de la înființarea uneia dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ liceal din București - Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” -, instituţia şi Muzeul Națio­nal de Istorie a României (MNIR) au organizat expoziţia intitulată: „Colegiul Național Gheorghe Lazăr - 160 de ani de învățământ românesc” .

Începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea, istoria colegiului se întrepătrunde cu istoria învățământului românesc. În acest context, la MNIR sunt expuse în premieră documente, planuri de lecții, programe analitice, manuale, materiale de uz didactic și fotografii, toate fragmente din istoria de peste un secol și jumătate a liceului aflat în apropierea parcului Cișmigiu. 

Acest colegiu poate fi considerat unul al elitelor, o instituție unde au fost formați o parte din oamenii de seamă ai României şi care s-au consacrat în domenii variate, precum literatură (George Călinescu, Tudor Vianu, Ion Barbu), științe (Costin Nenițescu, Aurel Perșu, Mircea Malița), arhitectură (Petre Antonescu, Ion Cerchez, Emil Prager), muzică (Dinu Lipatti, Marga­reta Pâslaru, Mihai Constantinescu), teatru (Constantin Tănase, Liviu Ciulei, Florian Pittiș, George Mihăiță) și istorie (Mircea Djuvara, Constantin Giurescu, Scarlat Lambrino). 

La realizarea proiectului expo­zițional au contribuit cu piese din colecțiile proprii Victor Marin, Daniel Mladin, Daniel Obreja, precum și Asociația „Muzeul Jucăriilor” și Liceul Teoretic ,,Horia Hulubei” din orașul Măgurele. Puteți admira documentele de colecție la MNIR până la sfârșitul lunii aprilie 2021, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9:00-17:00. Dacă nu sunteți din București, puteţi accesa on-line expoziția pe site-ul www.mnir.ro. (A. D.)