Piese de teatru, lansări de carte, prezențe celebre

Un articol de: Daniela Șontică - 23 Octombrie 2018

Festivalul Național de Teatru (FNT), ediția a 28-a, este în plină desfășurare la București (perioada 19-29 octombrie 2018) și va aduce în fața spectatorilor 36 de specta­cole. Evenimentul se află sub înaltul patronaj al preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, în timp ce director artistic este criticul de teatru Marina Constanti­nescu. Vor fi prezentate în festival trei spectacole de teatru și trei producții din sfera dansului, semnate de nume mari ale scenei europene.

Festivalul Național de Teatru 2018 și-a de­s­chis porțile sâmbătă, 19 octombrie, la HUB FNT (ARCUB Gabroveni), prin vernisajul expoziției „Lacombe: Theater/Cinema”, care aduce la București 40 de fotografii ale celebrei fotografe Brigitte Lacombe. Ion Caramitru, președintele UNITER, a declarat în deschidere: „Sunt 28 de ani de când ne ocupăm de acest festival, care a progresat, aș putea să spun, încet și sigur. A avut și situații mai delicate, când s-a dorit ca el să fie luat în altă parte, să fie deturnat, dar lucrul acesta nu a reușit și iată-ne bucurându-ne de parteneriatele absolut firești cu Ministerul Culturii, cu Primăria Generală a Capitalei și cu Institutul Cultural Român, într-o situație privilegiată, sub Înalt­ul Patronaj al Președinției României”. Despre artista Brigitte Lacombe, care locuiește la New York, Marina Constantinescu a menționat că a avut marea dorință să viziteze Complexul Brâncuși de la Târgu Jiu, iar organizatorii i-au îndeplinit-o cu bucurie.

Între evenimentele care îmbo­gățesc această ediție se află lansări de carte, întâlniri cu scriitori, artiști, expoziții și dezbateri. Publicul se va putea bucura de prezența la București a celebrului scriitor Eric-Emmanuel Schmitt, în perioada 24-26 octombrie, la invitația Editurii Humanitas și a FNT. El va participa la premiera spectacolului „Copilul lui Noe”, după romanul său omonim, și a lansării cărții „Omul care vedea dincolo de chipuri”.

În cadrul FNT vor fi lansate 17 titluri de carte dedicată artelor scenei - scrieri dramatice, proză, eseuri, monografii, studii, traduceri sau antologii - semnate de nume sonore aparţinând lumii spectacolului, între care: George Banu, Eugenio Barba, Wajdi Mouawad, Vaslav Nijinski, Radu F. Alexandru, Cătălina Buzoianu, Oltița Cîntec, Florica Ichim, Olga Delia Mateescu, Horațiu Mălăele, Doina Papp, Lucian Pintilie, Cristian Pepino, Theodor-Cristian Popescu, Matei Vişniec.

Pentru că ediţia 2018 a festivalului este dedicată Cătălinei Buzoianu, regizor şi profesor, care anul acesta a împlinit 80 de ani, vor avea loc și două evenimente speciale pentru ea: azi, 23 octombrie, de la ora 16:00, la HUB FNT, Sala „Cinetic”, lansarea cărții „Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis”, antologie de Florica Ichim şi Irina Zlotea, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, supliment al revistei „Teatrul Azi”, prin Editura Cheiron, Bucureşti, 2018, și tot în seara aceasta, de la ora 19:00, la Muzeul Național al Literaturii Române, Sala „Perpessicius”, spectacolul „Dimineaţa pierdută”, dramatizare de Cătălina Buzoianu după romanul Gabrielei Adameşteanu.

Un moment emoționant al festivalului s-a desfășurat sâmbătă, 20 octombrie, când, în Sala „Memorie” a HUB-ului FNT din Hanul Gabroveni, a fost depusă Coroana Regală (copia fidelă a Coroanei de oțel) – simbolul puterii monarhice, care cu aproape un an în urmă îl însoțea pe regele Mihai pe ultimul său drum. „Am dorit ca acest simbol să fie aici în inima festivalului; oamenii să treacă şi, văzând Coroana, să încerce să cunoască mai bine istoria şi pe ei înşişi”, a spus la ceremonie directorul festivalului, Marina Constantinescu. Actorul Victor Rebengiuc, care a purtat pe braţe coroana, a făcut următoarea mărturisire: „Aveam şapte ani când regele Mihai a urcat pe tron. A fost o mare bucurie pentru mine şi pentru generaţia mea. L-am iubit cu toții pentru că era tânăr, pentru că era frumos și pentru că era minunat să vezi într-un asemenea rege un întreg popor. Am suferit atunci când a fost alungat din ţară, am plâns, eram tot copil, dar am păstrat în amintire nestinsă dragostea şi devotamentul pe care le-am avut faţă de rege şi faţă de monarhie”. Coroana va fi expusă până pe 28 octombrie, între orele 10:00 și 19:00.

Organizatorii și-au propus, pentru al doilea an la rând, să imprime Festivalului Național de Teatru și o latură umanitară. În data de 26 octombrie, de la ora 18:00, la Muzeul Național de Artă al României, spectatorii FNT vor putea să asculte muzicienii din Orchestra „KamerArt”, într-un concert extraordinar, sub bagheta maestrului Horia Andreescu, iar încasările vor fi donate Asociației Dăruiește Viață pentru construirea Primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.