Piesele de podoabă din colecția „Dr. Nicolae Minovici”

Data: 16 Martie 2021

Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici” continuă seria de microexpoziții, luna martie fiind dedicată pieselor de podoabă din colecția instituţiei muzeale, care înfrumusețau costumele populare. Salbele din zona Muscelului, cordoanele din Transilvania sau zgărdanele din Maramureș sunt doar câteva dintre piesele ce pot fi admirate în cadrul expoziției. Varietatea podoabelor este determinată atât de materia primă, cât și de tehnicile în care sunt lucrate și de rolul decorativ pe care îl au.

Farmecul aparte al costumului popular este subliniat și de podoabele cu care femeile își îmbogă­țeau vestimentația la zi de sărbătoare. Purtate încă din vechime, podoabele fac parte din portul tradi­țional de ceremonie, mai rar fiind purtate și în zilele obișnuite. Astfel de podoabe sunt zgărdanele de mărgele purtate la gât de femeile din Maramureș și lanțurile de alamă de la brâul femeilor din Hunedoara. Cele mai răspândite piese de podoabă erau cele purtate la gât: şiraguri de mărgele multicolore lucrate din sticlă, perle, chihlimbar, zgărdane, salbe din monede de aur sau argint. În alte zone etnografice apar ca elemente de podoabă pentru talie cordoanele, cataramele sau paftalele realizate din argint, decorate cu pietre prețioase sau semiprețioase. 

Muzeograful Ionuț Banu, care a curatoriat această expoziție, consideră că „frumusețea pieselor de podoabă merită să fie pusă în valoare în mod independent de costumul ­popular și astfel a luat naștere ideea microexpoziției. Prin acest proiect ne-am propus să valorificăm fiecare obiect în parte, pentru a vedea cât de minuțios au fost lucrate, cât de spectaculoase sunt, nu ca o expoziție de costum, pentru a le vedea ca piese atașate, ci ca o expoziție dedicată lor. Piesele de podoabă completau costumul popular pe vremuri, reflectând astfel statutul social al persoanei care le purta, iar diferențele de vârstă sau cele de stare civilă erau marcate prin pieptănătura și acoperământul capului. De exemplu, fata care ieșea la horă pentru prima dată își împodobea părul cu ciucuri multicolori, cununi de flori naturale sau artificiale, mărgele, agrafe din os cu pietre colorate”. 

Aveți ocazia să descoperiți podoabele tradiționale românești până la sfârșitul lunii martie. Prin intermediul pieselor expuse veți putea face o călătorie din Oltenia până în Maramureș, din Dobrogea până în Banat și din Țara Crișurilor până în Moldova. Programul de vizitare este de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00-18:00. (A. D.)