Popasuri duhovnicești la comunități românești din străinătate
În Duminica a 17-a după Rusalii, ierarhii români au vizitat comunităţile parohiale, unde au săvârşit Sfânta Liturghie şi au rostit cuvinte de învăţătură în care au reliefat puterea rugăciunii stăruitoare a femeii cananeence pentru vindecarea fiicei sale. Săptămâna trecută, în unele locuri au binecuvântat cu agheasmă lăcașurile de cult pentru a se oficia în ele slujbele Bisericii.
Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a vizitat duminică, 14 februarie, comunitatea românească din Straubing, Germania, săvârşind Sfânta Liturghie în biserica parohiei ortodoxe românești „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din oraş, se arată pe site-ul mitropolia-ro.de.
Cu acest prilej, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a tâlcuit sensurile duhovniceşti ale pasajului evanghelic duminical. „Femeia cananeeancă ne arată tuturor cum să stăruim în rugăciune, să nu deznădăjduim dacă ne-am rugat o vreme şi nu am primit de la Dumnezeu ceea ce am cerut. De multe ori cerem lucruri care nu ne sunt necesare pentru mântuire, de aceea să nu ne descurajăm dacă nu primim după îndelungă stăruinţă, pentru că Dumnezeu ştie mai bine ce ne este folositor şi când este necesar să primim”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Episcopia Ortodoxă Română a Italiei
Parohia „Sfinții Cuvioși Simeon și Amfilohie de la Pângărați” din oraşul italian Cerveteri a primit duminică, 14 februarie 2021, vizita Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, se arată pe site-ul episcopia-italiei.it.
Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a prezentat atitudinea femeii cananeence ca exemplu de stăruință în rugăciune și de smerenie, roade ale credinței foarte puternice a acesteia: „Domnul a călătorit în zone populate de comunități păgâne tocmai pentru a descoperi acelor neamuri Evanghelia Sa. Întâlnirea Domnului cu femeia cananeeancă este o prevestire a întâlnirii Bisericii cu toate neamurile, pe care le cheamă la descoperirea Adevărului”.
La final, părintele paroh Liviu Baciu a mulţumit Preasfinției Sale pentru vizită și a îndreptat un gând de recunoștință către întreaga comunitate, prin străduința căreia se desfășoară și se dezvoltă activitatea pastoral-misionară a parohiei de la a cărei înfiinţare s-au împlinit în această perioadă cinci ani.
Din încredințarea Preasfinţitului Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, marţi, 9 februarie, Preasfinţitul Părinte Atanasie de Bogdania s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Lonato di Garda - Montichiari, unde a săvârşit Sfințirea mică a apei și Taina Sfântului Maslu, înconjurat de un sobor de preoți, marcând inaugurarea noului lăcaş de cult al comunităţii româneşti din această localitate.
La final, părintele protopop Gelu Porumb a rostit un cuvânt de învățătură, în care a subliniat importanța zidirii de biserici, şi l-a felicitat pe părintele paroh Gabriel Pandrea pentru jertfa depusă.
San Martin de la Vega, Spania
Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Muceniță Eulalia” din localitatea San Martin de la Vega, Spania, se arată pe site-ul obispadoortodoxo.es.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Timotei i-a oferit părintelui consilier Cătălin Panciu rangul de sachelar pentru activitatea deosebită desfășurată în cei trei ani de la înființarea parohiei, iar credincioșilor care s-au implicat activ în amenajarea și înfrumusețarea bisericii le-a dăruit diplome de recunoștință.
Giula, Ungaria
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala din Giula, înconjurat de un sobor de slujitori ai sfântului lăcaş, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al eparhiei.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța și actualitatea pildei oferite de femeia cananeeancă: „În primul rând, ies în evidență dragostea de mamă, indiferent din ce neam ar fi ea, și credința profundă a acestei femei, care s-a adâncit prin focul încercărilor prin care a trecut, dar și smerenia și răbdarea ei, prin faptul că vine înaintea lui Hristos să Îi ceară ajutor. Rămânem impresionați de răbdarea și înțelepciunea de care a dat dovadă, trecând cu ușurință peste cuvintele și comparațiile pe care le face Iisus și care i s-ar fi putut părea jignitoare. Dragostea jertfelnică și încercările vieții îl înțelepțesc pe om și îl fac să treacă mai ușor peste toate greutățile”.
Kalmar, Suedia
Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, s-a aflat duminică, 14 februarie, în mijlocul comunităţii româneşti din oraşul suedez Kalmar, unde a săvârşit Sfânta Liturghie, se arată pe site-ul episcopiascandivania.se.
În cuvântul de învăţătură rostit, ierarhul a reliefat folosul rugăciunii stăruitoare: „Evanghelia de astăzi ne arată mai mult decât o mamă îndurerată. Din pasajul evanghelic de astăzi înţelegem care este semnul distinctiv al credinciosului, adică deplina încredere în Domnul, laolaltă cu deplina înstrăinare de gândirea şi judecata acestei lumi. Doar cel care Îl caută pe Hristos cu smerenie, dorind să-şi mântuiască sufletul, Îl dobândeşte, fiindcă Hristos este Domnul milei”.
Cu acest prilej, Preasfinţia Sa l-a botezat pe Marcu-Macarie, al doilea copil al părintelui paroh Andrei-Valerian Dănilă şi al prezbiterei Mirela-Gabriela.