Povestea computerului, la Muzeul de Istorie din Bucureşti
Computerul face parte deja din viaţa noastră, tinerii s-au născut cu el pe masă, s-au jucat ori au învăţat să scrie pe taste odată cu primele litere buchisite în clasa I. Pentru ei este greu de crezut că în urmă cu numai câteva zeci de ani calculatoarele erau ori nişte maşinării uriaşe, care ocupau hale întregi şi aveau acces la ele doar specialiştii ori produse de lux. Pentru aceşti tineri, dar nu numai, este recomandat să viziteze o expoziţie a evoluţiei calculatoarelor, şi una s-a deschis chiar de curând, la Muzeul Naţional de Istorie al României.
La „PC - o istorie fascinantă“ pot fi văzute piesele produse în anii '70-'80, în România, de către companii precum ICE Felix, Electronica, Centrul de Cercetări Automatica Bucureşti. Printre modelele expuse se numără şi calculatoare reprezentative pentru industria mondială IT din anii '80: Apple IIc, Apple Lisa 2, Commodore 64, IBM PC 5150, Apple Macintosh Plus, HP 150, terminalul Lear-Siegler ADM-3A, Osborne I şi multe altele.
Una dintre cele mai vechi piese prezente în expoziţie este un calculator mecanic din 1943-1944, fabricat în Suedia de compania Original-Odhner, acesta fiind şi cel mai longeviv model fabricat vreodată. Expoziţia poate fi vizitată până la data de 21 iunie. (Dan Cârlea)