Poveşti ţesute la Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Data: 29 August 2023

Sala Media a Muzeului Național al Țăranului Român (MNŢR) găzduieşte expoziția itinerantă „Dincolo de poveste. Graiul straielor moștenite”, care aduce laolaltă 36 de piese de port popular și podoabe tradiționale din patrimoniul a 12 muzee din România. Dincolo de frumusețea exponatelor sunt poveștile țesute, lăsate de strămoșii noștri, din care aflăm cum era viața în acele vremuri.

O istorie pe care generații de-a rândul au transmis-o, țesând un fir al moștenirii culturale naționale, este prezentată, în perioada aceasta, la MNŢR. Podoabe femeiești, pieptare, cizme, cămăși, catrințe, din zone etnografice de pe întreg cuprinsul țării, vorbesc, într-un demers expozițional simplu, minimalist, dar plin de înțe­le­suri, despre statutul femeii în societatea tradițională, despre deloc ușorul proces de realizare a unui costum, dar și despre o lume care nu ieșea din rânduiala și din rosturile moștenite din bătrâni.

Managerul MNȚR, Virgil Nițu­lescu, consideră că „patrimoniul pe care îl avem trebuie valorificat și sunt utile colaborările între institu­țiile culturale din țară, pentru că, astfel, prezintă publicului o varietate mai mare de exponate, în cazul de față elemente de port tradițional românesc. Expoziția reunește câteva piese, care reprezintă toate zonele etnografice ale României, iar unele obiecte n-au mai fost expuse niciodată, nici măcar în muzeele din care provin. Încercăm să-i invităm pe vizitatori să descopere ce se ascunde în spatele unor straie, pentru că fiecare are un mesaj. A existat în satul românesc și s-a păstrat undeva în subconștient ideea de a transmite un mesaj prin straiele pe care le purtau țăranii. Toate decorațiile de pe cămăși, de exemplu, nu erau făcute la întâmplare, nu erau făcute doar ca să arate frumos, ci existau anumite semnificații care vorbeau despre poziția socială și economică a fiecărei persoane care purta cămașa”.

Expoziția poate fi vizitată până la 17 septembrie 2023, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Intrarea este liberă. Detalii despre piesele de port și podoabele tradiționale ce fac parte din demersul expozițional se regăsesc în „Z.MEU - Ziarul de muzeu!”, publicație inițiată și coordonată de Gela Neamțu și Mihaela Bolog de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud. Ziarul se distribuie gratuit în cadrul expoziției. 

Proiectul expozițional a fost inițiat de Complexul Muzeal Bis­trița-Năsăud, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul Jude­țean de Etnografie și Artă Populară Mara­mu­reș, Muzeul de Etnografie Brașov, Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației, Muzeul Brăilei „Carol I”, Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Colecția Etnografică Marius Matei. (A. D.)