Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului - Un ierarh dinamic şi misionar
Momentele aniversare din viaţa omului reprezintă un prilej de bucurie şi comuniune, ca pregustare a bucuriei şi comuniunii depline din iubirea Preasfintei Treimi. Un asemenea eveniment îl reprezintă sărbătorirea a 30 de ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului.
Născut în ziua de 23 iunie 1961, în Rozavlea, una dintre cele mai vechi așezări din Maramureșul istoric, din părinții dreptcredincioşi Ștefan și Maria Hodea, a primit la botez numele Ioan. Dragostea şi devotamentul său faţă de Dumnezeu şi de Biserică i-au fost sădite încă din copilărie, prin părinţii şi bunicii săi, care s-au îngrijit ca fiul dăruit lor de Dumnezeu să se îndeletnicească mai înainte de toate cu rugăciunea. Astfel, în anul 1976, la vârsta de 14 ani, a intrat în viaţa monahală la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia, sub ascultarea duhovnicească a arhimandritului Serafim Man. În anul 1985, a primit chipul îngeresc al călugăriei şi numele Iustin, avându-l ca naș de călugărie pe părintele său duhovnicesc, Episcopul Justinian Chira.
După absolvirea Seminarului Teologic din Cluj-Napoca, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu (1988-1992), pe care le-a absolvit cu calificative maxime, urmând mai târziu cursurile Școlii Doctorale de Teologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (2006-2011), finalizate cu teza de doctorat: „Personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul între mărturie și mesianism iudaic, în descrierea Evangheliilor și a literaturii necreștine”.
În anul 1983 a fost hirotonit diacon, iar în anul 1984 preot de către Preasfinţitul Părinte Justinian Chira, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, şi a fost numit stareţ al Mănăstirii Rohia (1988- 1994), unde, „făcându-se pildă credincioşilor cu vorbirea, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credinţa şi cu viaţa curată” (1 Timotei 4, 12), a ajutat la înnoirea vieţii duhovniceşti şi misionare.
Mănăstirea Rohia îl avea din anul 1980 ca viețuitor pe monahul cărturar Nicolae Steinhardt, de care tânărul stareț Iustin era apropiat și îl considera mentor.
Înțelegând cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, Care spune: „Secerișul este mult, dar lucrătorii sunt puțini; rugaţi deci pe Domnul secerișului, ca să scoată lucrători la secerișul Său” (Luca 10, 2), la propunerea vrednicului de pomenire Părinte Justinian Chira, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Părintele Iustin ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, în ziua de 22 martie 1994.
Hirotonia întru arhiereu a avut loc în ziua de 17 aprilie, în Duminica a 5-a din Postul Sfintelor Paști, din anul 1994, la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia, de un sobor de ierarhi în frunte cu vrednicul de pomenire Mitropolitul Antonie Plămădeală.
Preasfințitul Părinte Iustin a sprijinit cu mult zel misionar şi cu multă osteneală, timp de 22 de ani, activitatea pastoral-misionară a Arhiepiscopului Justinian Chira, căruia i-a fost ucenic apropiat şi colaborator destoinic, armonizând smerenia ascultării cu elanul tinereții, cuvântul frumos cu hărnicia liturgică şi misionară.
După trecerea la Domnul a Arhiepiscopului Justinian Chira (30 octombrie 2016), prin lucrarea harului Preasfântului Duh, în ziua de 16 decembrie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preasfinţitul Părinte Iustin în demnitatea de chiriarh sau conducător al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului, eparhie venerabilă prin vechimea ei istorică, greu încercată de vitregiile vremurilor, prin înstrăinare şi desființări abuzive, dar tânără şi dinamică prin rectitorirea ei, în anul 1990.
Mărturisitor şi slujitor al Evangheliei iubirii milostive a lui Hristos, noul păstor şi părinte duhovnicesc al credincioşilor ortodocși din Eparhia Maramureșului şi Sătmarului a împlinit şi a înmulțit faptele iubirii milostive, prin fondarea mai multor instituții şi așezăminte social-filantropice, prin promovarea învățământului teologic seminarial şi universitar, prin centre şi proiecte culturale şi pastoral-misionare, având ca prioritate lucrarea pastorală consacrată copiilor, tineretului şi familiei.
Cu multă osteneală şi zel misionar, în cei 30 de ani de slujire sfântă, Preasfințitul Părinte Iustin a desfășurat în această eparhie o bogată activitate pastoral-liturgică şi social-misionară, slujind „cu timp şi fără timp” Biserica lui Hristos din ținutul străbun al Maramureșului, prin grija pentru înălțarea noii Catedrale Episcopale, cu hramul „Sfânta Treime”, din Baia Mare, prin creșterea numărului unităților bisericești (parohii şi mănăstiri), prin edificarea de noi lăcașuri de cult şi restaurarea celor vechi, prin intensificarea vieţii parohiale şi monahale, a activității educative, cultural-religioase şi editoriale.
Demnitatea slujirii episcopale este sfântă şi mare, iar dificultățile ei sunt multiple, poate astăzi mai mult decât altădată. Dificultățile slujirii episcopale ne îndeamnă însă să ne apropiem şi mai mult, prin rugăciune, trăire şi lucrare, de Hristos Domnul, Capul Bisericii, de Sfânta Treime şi de Sfinţii lui Dumnezeu, să facem experienţa bucuriei Învierii, care izvorăște din Cruce, din dăruirea de sine lui Dumnezeu şi oamenilor.
Sărbătorirea a 30 de ani de slujire arhierească a Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, ne cheamă la o reflecție spirituală şi pastorală privind responsabilitatea episcopală în contextul societății de azi, marcată de provocări şi mutaţii multiple, care cer din partea Bisericii și a slujitorilor ei o misiune dinamică, vie, slujitoare, care să reînnoiască entuziasmul lucrării de renaștere morală și spirituală a unei societăți tot mai secularizate.
Cunoscând râvna sa misionară, înțelepciunea pastorală şi dăruirea sa jertfelnică pentru Biserică, astăzi, la ceas aniversar, aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra persoanei Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin şi îi oferim, în semn de prețuire, o cruce de binecuvântare și un set de engolpioane, lucrate la Atelierele Patriarhiei Române.
Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos, „Păstorul Cel Bun” (Ioan 10, 11) şi „Arhiereul mărturisirii noastre” (Evrei 3, 1), să-i dăruiască în continuare aceeaşi dragoste şi aceeaşi râvnă sfântă pentru Biserică şi neam, cu sănătate şi fericire, pace şi bucurie!
Întru mulţi şi fericiți ani, Preasfințite Părinte Iustin!
Cu părintească și frățească dragoste în Hristos Domnul,
† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Mesaj transmis la împlinirea a 30 de ani de slujire arhierească a Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului şi Sătmarului, duminică, 21 aprilie 2024.