Premieră teatrală radiofonică după amintirile din război ale lui George Topîrceau

Un articol de: Daniela Șontică - 22 Ianuarie 2019

Teatrul Național Radiofonic va difuza în premieră absolută, marţi, 22 ianuarie 2019, de la ora 20:00, la Radio România Cultural, o nouă producție realizată în cadrul proiectului Scriitori români interbelici și marea unire: „George Topîrceanu - Amintiri din Marele Război”. Scenariul este realizat de Ema Stere după „Amintiri din luptele de la Turtucaia” și „Pirin Planina” de George Topîrceanu, iar regia artistică este semnată de Attila Vizauer. În avanpremieră, această piesă radiofonică va putea fi audiată azi, 22 ianuarie, de la ora 17:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, de pe strada Nicolae Creţulescu nr. 8 din Bucureşti. Distribuția cuprinde nume importante ale teatrului românesc, actori consacrați, alături de tineri aflați la început de drum, extrem de talentați: Mihai Constantin, Cristian Iacob, Matei Constantin, Constantin Cojocaru, Viorel Păunescu, Ioan Brancu, Eugeniu Cozma, Dan Clucinschi, Daniel Tudorică, Ionuţ Kivu, Cornel Mihalache, Lia Gherman, Costas Mincu, Voicu Hetel, Nicolae Călugăriţa, Mirela Petrescu, Irina Cărămizaru, Roberto Grigore, Stelică Muscalu, Robert Radoveneanu, Lucian Iftime, Cătălin Frăsinescu, Dan Bobe, Sorin Aurel Sandu, Angel Popescu, Denis Hanganu, Ion Gheorghe Arcudeanu, Cristi Dionise, George Grigore. Regia de montaj a acestei piese a fost asigurată de Florin Bădic, regia de studio, de Janina Dicu, regia muzicală, de Mădălin Cristescu, iar regia tehnică a fost realizată de Mihnea Chelaru.

Topîrceanu la vârsta matu­rității și tânărul sergent de pe front și din prizonierat sunt întruchipați de actorii Mihai Constantin și Matei Constantin, tată și fiu, două ipostaze distincte și totuși apropiate, două fațete ale aceluiași întreg, două indivi­dualități actoricești ce pun în valoare, în chip unitar, dimensiunea tragică a războiului, imi­nența morții, dar și simțul umorului, ironia și autoironia, care nu l-au părăsit pe Topîrceanu nici în cele mai grele momente.

„Spectacolul reprezintă o tulburătoare pagină de istorie, un act de cinstire a memoriei celor căzuți în lupte, o producție sonoră sugestivă, puternică, evocatoare, care restituie publicului momente semnificative din Primul Război Mondial și întregește portretul spiritual al unui autor sensibil, valoros și complex”, a concluzionat despre noua realizare teatrală radiofonică Domnica Țundrea, redactorul acestui spectacol. Producția radiofonică face parte din proiectul „Scriitori români interbelici și Marea Unire”, susținut de Ministerul Culturii și Identității Naționale.