Premiul I pentru corul dirijorilor masteranzi din Arad

Un articol de: Mircea Buta - 17 Martie 2013

De curând a avut loc Concursul internaţional de muzică bisericească ortodoxă „Kolozhkaya Blagovest“ de la Grodno din Belarus, ajuns la cea de-a XII-a ediţie şi care a adunat 26 de formaţiuni corale din şase ţări. 

Din partea Arhiepiscopiei Aradului a fost prezent la eveniment corul dirijorilor masteranzi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxe din Arad, care a obţinut premiul I.
 
Corul bărbătesc al dirijorilor masteranzi a fost invitat la Concursul internaţional de muzică bisericească ortodoxă „Kolozhkaya Blagovest“ de la Grodno din Belarus (28 februarie - 3 martie). Fiind impresionaţi de scopurile propuse de organizatori, cum ar fi: întărirea spirituală între popoarele ortodoxe, promovarea moştenirii spirituale şi creativitatea muzicii ortodoxe contemporane, aşezarea muzicii ortodoxe în cadrul cultural muzical european şi, de asemenea, faptul că acesta a ajuns la cea de-a XII-a ediţie i-a motivat să participe şi ei.
 
Numărul formaţiilor corale prezente (26), din şase ţări: Belarus, Ucraina, Franţa, Polonia, România şi Rusia, juriul format din 11 membri (reprezentând fiecare ţară participantă) şi calitatea repertoriului, interpretat extrem de bine, au demonstrat poate cel mai ridicat nivel de competiţie al cântării ortodoxe din Europa şi poate chiar de pe întregul mapamond. 

Coruri impresionante din alte ţări 

Dintre corurile prezente care au impresionat menţionez: corul de cameră al Conservatorului din Moscova, corul Facultăţii de Muzică din Minsk, corul Catedralei Ortodoxe ruse din Paris, corul Catedralei Ortodoxe din Varşovia, corul preoţilor Arhiepiscopiei Grodno, grupul coral bărbătesc al ofiţerilor etc.
 
La categoria coruri bărbăteşti, au fost patru formaţii participante. Corul din Arad a reuşit performanţa de a obţine premiul I şi, de asemenea, cinstea deosebită de a cânta ultimii în Concertul de Gală cu ocazia înmânării premiilor. De reţinut mai este şi faptul că la categoria coruri bărbăteşti juriul nu a mai acordat nici un fel de premiu sau distincţie.
 
Numele Universităţii „Aurel Vlaicu“ al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Aradului şi chiar al României a fost reprezentat cu cinste şi responsabilitate pe meleaguri străine, dovedind efortul şi dedicarea pentru cântarea noastră ortodoxă şi, nu în ultimul rând, dragostea pentru Dumnezeu.

Activitatea corurilor de studenţi teologi din Arad

Osteneala celor două coruri ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ este una bazată pe slujirea cântării liturgice şi a activităţii cultural-misionare în cadrul Arhiepiscopiei Aradului. În acest sens, doar pe parcursul acestui an universitar corul mixt l-a însoţit pe Înalt Preasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei la Igneşti, unde a dat răspunsurile la Liturghia arhierească cu ocazia Sfinţirii bisericii din localitate. Apoi a urmat tradiţionalul concert de colinde în sala mare a Palatului Cultural, onorat prin prezenţa IPS Timotei, Arhiepiscop al Aradului. 
 
În cadrul acestui concert, amândouă coruri (mixt şi bărbătesc) au adus, ca de altfel în fiecare an, mai multe colinde noi în repertoriile abordate. 
 
După doar câteva săptămâni, având oaspete în Arad pe Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul ortodox al sârbilor din Ungaria şi Administrator al Eparhiei Ortodoxe Sârbe de Timişoara, corul dirijorilor masteranzi a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie, unde cei doi ierarhi au slujit împreună. Apoi, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Arhiepiscop Timotei şi la invitaţia Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, corul mixt a cântat în Catedrala mitropolitană din Timişoara la Sfânta Liturghie arhierească, în data de 17 februarie 2013.