Preparate gustoase şi rapide cu napi
Napul este originar din țările bazinului Mării Mediterane şi se folosește ca aliment, medicament și furaj încă din Antichitate. Este cultivat și în România, dar pe suprafețe mici. Napii sunt foarte valoroși din punct de vedere nutrițional, deoarece sunt bogați în vitamine și minerale care ajută organismul să funcţioneze optim. Se pot consuma ca atare sau fierți. Au un gust dulce și sunt mai aromați decât cartofii. Se pot consuma inclusiv frunzele, care se prepară la fel ca frunzele de spanac.
Rețete
Napi la cuptor
Ingrediente: 1 kg napi, 100 ml ulei de măsline, 4-5 căței de usturoi, 30 g rozmarin, 20 g boia dulce, sare și piper după gust. Preparare: Se curăță bine napii și se taie sferturi. Usturoiul se pisează, apoi se amestecă cu uleiul, rozmarinul, boiaua, sarea și piperul; se pune acest amestec peste napii tăiați și se lasă o oră la marinat. Se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, apoi se pun napii într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Napii se servesc calzi sau ca garnitură pe lângă alte preparate.
Supă cremă de napi
Ingrediente: 1 kg napi, 1 l lapte de migdale, 100 ml ulei de măsline, 200 ml smântână vegetală, sare și piper după gust, 1 legătură de pătrunjel. Preparare: Se curăță napii, se spală și se opăresc pentru 10 minute în apă clocotită cu puțină sare, apoi se scurg. Se taie napii cuburi și se înăbușă în uleiul de măsline pus deja într-o tigaie la încins, apoi se toarnă 3 căni de apă și se lasă la fiert la foc potrivit. Când au fiert napii, se pasează cu ajutorul unui blender, apoi se adaugă laptele de migdale preîncălzit, se asezonează cu sare și piper după gust, se mai lasă să dea 2-3 clocote şi se dă deoparte. La final, se adaugă smântâna vegetală și pătrunjelul tocat mărunt. Se servește cu crutoane.