Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Cum menținem sănătatea microbiomului intestinal

Cum menținem sănătatea microbiomului intestinal

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 10 Aprilie 2025

Microbiomul intestinal, format din trilioane de bacterii, fungi și virusuri, are un rol vital în funcțio­narea organismului uman, iar dezechilibrele în acest sistem pot duce la afecțiuni grave, precum obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare și chiar cancer. Sănătatea acestui microbiom este in­fluențată de ceea ce mâncăm, iar simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze sunt alternanța între constipație și diaree, crampele abdominale, balonări și durerile abdo­minale.

Pentru a menține echilibrul necesar al microbiomului, din ali­men­tație nu trebuie să lipsească probioticele, dar și prebioticele, care hrănesc bacteriile bune din intestin. Prebioticele se găsesc în legume, fructe și alte vegetale, iar pentru probiotice, iaurtul fermentat, varza murată sau borșul sunt surse excelente, a recomandat într-o intervenție pe această temă la Antena 3 CNN medicul Anca Hâncu. (I. N.)