Sănătatea a fost celebrată, la nivel mondial, în 7 aprilie, în cadrul Zilei Internaționale a Sănătății, iar tematica principală care va da suflul acestui an vizează sănătatea mamei și a nou-născutului, denumirea oficială a campaniei fiind „Healthy beginnings, hopeful futures” (Începuturi sănătoase, viitoruri pline de speranță). Sănătatea mamei și cea a nou-născutului sunt interdependente într-o măsură foarte mare, statusul nutrițional, accesul la servicii medicale și sprijinul fizic și emoțional jucând un rol deosebit de important în acest sens.
Puterea gândirii pozitive în fața unui diagnostic grav
Primirea unui diagnostic cum este, de exemplu, cancerul de sân este dificilă pentru oricine. Legătura dintre o gândire pozitivă și eficiența tratamentelor disponibile la ora actuală nu este doar o simplă idee motivațională, ci un aspect susținut și de știință. În fața unei astfel de provocări, felul în care mintea reușește să proceseze vestea primită și să gestioneze emoțiile poate influența profund evoluția bolii.
Doctorul Victor Titirez, medic specialist în chirurgie oncologică, a explicat, la Digi 24, cât de importantă este gândirea pozitivă în procesul de vindecare. Mentalitatea de învingător este un aliat în această luptă. Când pacienta are un psihic pozitiv, acest lucru are un impact asupra contextului hormonal, iar hormonii influențează direct imunitatea, însă un organism cu imunitate puternică reprezintă un avantaj împotriva bolii.
Această abordare nu înseamnă negarea realității sau a dificultăților, ci cultivarea unei perspective care încurajează adaptarea și găsirea motivației de a continua lupta cu boala. Se știe despre cancer că este o boală genetică care produce anumite modificări în organism. De asemenea, se mai știe că este o afecțiune imună, iar sistemul nostru imunitar este învățat să distrugă celulele tumorale.
În România, din păcate, încă există mentalitatea că acest diagnostic este echivalent cu ideea de sfârșit. În cazul cancerului de sân, mai ales când este depistat într-un stadiu incipient, șansele de vindecare sunt foarte bune, susţine dr. Titirez. (I. N.)