Prezentare de carte: Sfântul Ioan Gură de Aur - „Omilii la statui”

Un articol de: Pr. Ciprian Bâra - 17 Ianuarie 2008

Cu binecuvântarea vrednicului de pomenire patriarhul Teoctist, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române a apărut un volum al Sfântului Ioan Gură de Aur, „Omilii la statui“.

Ediţia de faţă, apărută în condiţii grafice excelente, este ilustrată pe copertă cu imaginea Mântuitorului Iisus Hristos certând vânturile şi marea (Matei 8, 26), frescă din secolul al XVI-lea, foarte sugestivă pentru munca deosebită depusă de cel mai mare exeget şi interpret al Sfintelor Scripturi, Sfântul Ioan Gură de Aur, pentru a aduce bucurie, linişte şi pace sufletelor ascultătorilor săi.

Notele şi traducerea din originalul grecesc îi aparţin părintelui profesor Dumitru Fecioru, cunoscut traducător al operei Sfântului Ioan Hrisostom.

Sfântul Ioan Gură de Aur a rostit aceste 21 de omilii antiohienilor în vremea Postului Mare din anul 387, întărindu-i pe aceştia şi ajutându-i să vadă în acele momente de încercare un prilej de pocăinţă.

Omiliile din acest volum redau cuvintele binecunoscutului Părinte al Bisericii rostite după o răscoală a antiohienilor, prilej cu care au fost dărâmate statuile imperiale, fapt ce urma să atragă represalii. Sfântul Ioan Gură de Aur lansează îndemnuri către popor spre statornicie şi răbdare pentru suportarea cu mult curaj a suferinţelor, dând permanent pildă pe Iov şi cele întâmplate lui şi ninivitenilor.

Toate omiliile sunt presărate cu elemente de antropologie creştină, Sfântul Ioan Gură de Aur vorbind despre crearea lumii şi a omului şi de faptul că omul a primit o lege naturală, ţinând cuvânt şi împotriva celor ce hulesc trupul.

Cele mai multe dintre omilii sunt întregite cu îndemnuri la lepădarea de jurăminte, arătând câte jurăminte false se nasc dintr-un singur jurământ, căci sunt vinovaţi de acelaşi păcat nu numai cei care-şi calcă jurământul, ci şi cei care îi silesc pe aceia să nu-şi ţină jurământul.

„Omilii la statui“, de Sfântul Ioan Gură de Aur, a apărut la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2007 şi are 364 de pagini.