Prima fonotecă de folclor moldovenesc, salvată prin digitizare

Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 14 Aprilie 2022

La Muzeul Etnografic al Moldovei a avut loc, marţi, 12 aprilie, prezentarea publică a proiectului de digitizare a fonotecii de folclor, înființată de profesorul universitar și etnologul Vasile Adăscăliței (1929-2007). Acesta a creat Arhiva Seminarului de folclor a Facultății de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, considerată prima arhivă de folclor din Moldova, în cadrul căreia, sub coordonarea sa, studenţii au adunat, între anii 1966 și 1983, folclor din mai multe zone ale ţării, în culegeri scrise sau înregistrate pe bandă de magnetofon.

Evenimentul, organizat la Palatul Culturii, a fost dedicat memoriei profesorului Vasile Adăscăliţei, dar și folcloristului vasluian Dan Ravaru (1941-2020), cercetător al satelor Văii Tutovei, fost student al profesorului Adăscăliței. Inițiativa salvării fonotecii apar­ține etnologului Lucian Lefter, care, sprijinit de Centrul de Promovare a Culturii Tradiționale Vas­lui, a reușit digitizarea integrală a înregistrărilor, dar și editarea acestora, în așa fel încât să poată fi consultate. „Noi am reușit până acum imprimarea, sub genericul «Cântece de demult», a nouă volume cu CD-uri, care valorifică, tematic, parte din această valoroasă fonotecă (cântece de cătănie, de război, de joc, doine și cântece de jale, jocuri de priveghi și cântece de moarte, cântece și obiceiuri de nuntă, interviuri). În final, proiectul va cuprinde zece astfel de volume, acoperind toate capitolele culturii tradiționale”, a subliniat Lucian Lefter, de la Centrul Culturii Tradiționale Vaslui.

Prezentarea proiectului a fost urmată de un concert susținut de solista Raluca Radu, absolventă a Facultăţii de Litere, specializarea Etnologie, din cadrul Universităţii din Bucureşti, acompaniată de un taraf de tineri instrumentiști bucu­reșteni, care a cuprins o selecție de melodii din fonoteca „Vasile Adăs­căliței”.