Prima Sfântă Liturghie în localitatea bavareză Bernau am Chiemsee
La începutul acestui an, prin grija Înaltpreasfinţitului Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, a fost săvârşită prima Sfânta Liturghie în limba română în localitatea bavareză Bernau am Chiemsee, Germania. Sfânta slujbă a fost oficiată de părintele protopop Alexandru Nan, la finalul căreia cei prezenţi au primit în dar cărţi de rugăciune.
În Duminica a 32-a după Rusalii, când au fost pomeniţi şi Sfinţii Trei Ierarhi, credincioşii români din localitățile bavareze situate pe malul vestic al lacului Chiem (Bernau, Prien, Aschau), dar şi din oraşul München, au participat cu bucurie duhovnicească la prima Sfântă Liturghie săvârşită în limba română în localitatea Bernau am Chiemsee. Sfânta slujbă a fost oficiată de părintele protopop Alexandru Nan, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Serafim, în biserica romano-catolică „Sfântul Laurenţiu”, pusă la dispoziţie comunităţii ortodoxe româneşti prin bunăvoința reprezentanților Arhiepiscopiei Catolice de München și Freising și a conducerii locale.
La momentul îndătinat din cadrul Sfintei Liturghii, părintele Alexandru le-a vorbit celor prezenți despre exemplul convertirii lui Zaheu, pe care l-a prezentat ca fiind „unul dintre cele mai cutremurătoare, mai înalte și mai sincere dintre cele pe care ni le oferă paginile Sfintei Scripturi”. Totodată, părintele slujitor le-a explicat celor prezenți cum s-a ajuns la cinstirea comună a celor trei mari ierarhi, la data de 30 ianuarie a fiecărui an.
La sfârșitul slujbei, toți credincioșii prezenți au primit în dar o carte de rugăciune apărută la Editurile Patriarhiei Române. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Armonia” a Parohiei „Naşterea Domnului” din München.
Începutul slujirii Sfintei Liturghii în localitatea bavareză arată dorința permanentă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim de intensificare a activităţii pastoral-misionare pe teritoriul Germaniei și în celelalte țări care se află sub jurisdicția Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, prin identificarea unor noi locuri de slujire și înființarea de noi parohii, în conformitate cu nevoile spirituale ale comunităţilor de români care locuiesc în aceste teritorii. Acest îndemn este reluat constant la Adunările eparhiale și la toate ședințele administrative ale celor şase protopopiate.