Principalele evenimente din luna februarie 1920

Un articol de: Prof. dr. Dorin Stănescu - 31 Ianuarie 2020

2 februarie - La Cluj au loc serbări legate de înființarea primei Universități românești din Transilvania unită cu patria-mamă. Au participat suveranii României Mari, Ferdinand și Maria, guvernul României, ambasadorii marilor puteri occidentale și profesori universitari din Franța și Italia. Ziarul „Adevărul” a redat discursul regelui Ferdinand în fața studenților clujeni: „Ţara are încredere în inimile voastre pline de abnegaţie şi vede în voi pe vrednicii conducători de mâine, care, strâns uniţi în jurul Fiului Meu, veţi urma pilda bărbaţilor care, clădind România de ieri, ne-au dat România de azi. Dacă idealul nostru sfânt a fost înfăptuit în mare parte, ne mai rămâne a aduce la îndeplinire transformarea şi consolidarea noastră internă. Fără patriotism curat, fără muncă încordată, fără respectul de ordine şi autoritate şi fără credinţă în Dumnezeu nu se poate înfăptui nimic mare”.

4 februarie - Ziarele naționale anunță vizita primului-ministru român Alexandru Vaida Voievod la Londra pentru a pleda cauza recu­noaș­terii internaționale a unirii Transilvaniei și Basarabiei cu patria-mamă; presa națională anunță moartea Piei (Caliopia) Brătianu (1841-1920), supranumită și „bunica României Mari”. Ziarul ”Dimineața” scria pe prima pagină: „Se anunță moartea doamnei Pia Brătianu. Ea a fost soția lui Ion Brătianu, soția lui vrednică și respectată. Această femeie care i-a supraviețuit cu peste 30 de ani nu a fost din speța aceia puțin simpatică a cucoanelor cari fac politicianism. După moartea lui Ion Brătianu, ea a fost depozitara, păstrătoarea tradiției politice a soțului ei, a partidului pe care l-a întemeiat și pe care îl considera, în sensul bun al cuvântului, ca o moștenire de familie”.

17 februarie - Greva tipografilor în care se solicită salarii mai bune. Ziarele bucureștene, între care „Universul” și „Adevărul”, își suspendă apariția. Patronii de presă ai publicațiilor „Acțiunea Română”, „Adevărul”, „Argus”, „Dimineața”, „Epoca”, „L’Independace Roumaine”, „Mântuirea”, „Le Progres”, „Românimea”, „România Nouă”, „Steagul”, „Universul” și „Viitorul” au convenit să scoată un ziar comun, intitulat „Presa Capitalei”, în care fiecare cotidian asociat publică un editorial și câteva știri.

21 februarie - Prințul moștenitor Carol pleacă într-o călătorie de un an în jurul lumii. Călătoria a fost decisă de către părinții săi pentru a-l determina să pună capăt relației cu Zizi Lambrino.

22 februarie - În presa națională apar informații despre tratativele guvernului sovietic cu diplomați ai guvernului Vaida-Voievod, discuții ce ar fi avut loc la îndemnul guvernului britanic condus de către Lloyd George.