Program-pilot de prevenire a consumului de droguri în şcoli

Data: 30 Septembrie 2022

Unu din zece adolescenţi de 16 ani a declarat că a consumat un drog ilicit cel puţin o dată în viaţă, potrivit Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor, publicat anul trecut de Guvern. Fenomenul devine îngrijorător mai ales că vârsta de consum scade spre 10 ani, iar substanţele sunt dintre cele mai diverse, unele chiar noi, cu care medicii nu s-au mai confruntat până acum. Un program-pilot de prevenire şi combatere a consumului de droguri în şcoli va fi demarat în noiembrie, a anunţat ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Trei eleve de la Școala Centrală din București au ajuns la spital, în urmă cu zece zile, după ce au fumat în pauza de la şcoală o ţigară „cu anumite substanțe” despre care medicii au declarat că sunt „noi şi nu au putut fi identificate în cadrul analizelor”. Fenomenul este departe de a fi unul izolat, studiile scoţând la iveală un consum de droguri ilicite de la vârste foarte fragede, spre 10 ani chiar. Totodată, drogurile sunt procurate de la colegi, din unităţile de învăţământ sau proximitatea acestora, spun chiar elevii. Însă, potrivit lui Robert Avram, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, multe situaţii „nu sunt raportate pentru a nu scădea prestigiul şcolilor”. 

La nivel naţional, în rândul elevilor de 16 ani, consumul oricărui tip de drog ilicit, de-a lungul vieţii, este de 9,5%, în timp ce consumul oricărui tip de droguri, în ultimul an, este de 9%, conform Raportului Naţional privind Situaţia Drogurilor, publicat anul trecut de Guvern. Acelaşi document subliniază că „se observă o creştere alarmantă a consumului de substanţe psihoactive noi în rândul populaţiei generale şi a celei tinere”. 

Gravitatea fenomenului este recunoscută de autorităţi. Ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a apreciat că „nu trebuie să ne prefacem că acest fenomen nu există, pentru că există şi este extrem de grav”. De altfel, ministrul a anunţat semnarea, în perioada imediat următoare, a unui protocol de colaborare între ministerele Educaţiei, Sănătăţii şi Internelor care să ofere cadrul legislativ privind derularea în şcolile aşa-zise „de risc” a unui program-pilot de prevenire și combatere a consumului de droguri. „Prin acest ordin comun al minştrilor educaţiei, sănătăţii şi internelor, prin colaborare cu Agenţia Naţională Antidrog, cu Centrul național pentru prevenirea și combaterea toxicodependenței la tineri, vom institui un program-pilot, care să demareze chiar în luna noiembrie, de sensibilizare, de formare a directorilor de școli pentru a înțelege, pe de o parte, gravitatea fenomenului, iar pe de altă parte, de recunoaștere și abordare a acestor situații. Începem cu formarea directorilor din acele școli care sunt cele mai predispuse consumului de droguri. Nu poți să faci acest lucru în peste 17.000 de școli din România, dar poți face acest lucru pe baza informărilor de la MAI, în școlile despre care MAI știe că există predispoziție și există astfel de situații”, a declarat ministrul Cîmpeanu. 

Astfel, partea de prevenţie ar urma să o facă directorii de şcoli şi cadrele didactice, iar partea de combatere să revină structurilor MAI specializate. Pe de altă parte, la sfârşitul anului şcolar trecut, reprezentanţii Agenţiei Naţionale Antidrog declarau că, „pe lângă activităţile punctuale de prevenire a consumului de droguri desfăşurate în mediul şcolar”, au implementat opt proiecte naţionale de prevenire a consumului de droguri, la care au participat peste 78.000 de elevi şi preşcolari, peste 2.500 de cadre didactice „au fost formate”, iar 4.500 „au fost informate”. (O. N.)