Programe și proiecte educaționale în Patriarhia Română
Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române va organiza în luna mai a acestui an, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, mai multe evenimente academice, cultural-artistice și catehetice, în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri (din 1918).
În perioada 20-24 mai 2018, la Palatul Patriarhiei din București, va fi organizat Congresul Național de Teologie „Unitate eclesială și unitate națională. Aspecte istorice și teologice”, la care vor participa ierarhi, reprezentanți ai instituțiilor de stat, academicieni, preoți, profesori și specialiști în istoria națională și bisericească.
În ziua de luni, 21 mai 2018, cu ocazia hramului istoric al Catedralei Patriarhale, „Sfinții Mari Împărați” și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, vor fi premiați câștigătorii Concursului național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate”, care se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în Programul Național „Hristos împărtășit copiilor”, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și educatorilor creștini. Scopul acestui concurs urmărește cultivarea dragostei față de țară și Biserică, dar și formarea copiilor și tinerilor în vederea respectării valorilor tradiționale și afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale.
În aceeași zi, după săvârşirea Sfintei Liturghii, vor fi premiați și câștigătorii Concursului Național îIcoana ortodoxă – lumina credinței” (ajuns la ediția a 7-a), organizat în parteneriat cu Sectorul cultură și patrimoniu religios – Centrul pentru Patrimoniu Cultural „Sfântul Constantin Brâncoveanu”. Obiectivul general al concursului este păstrarea tradițiilor religioase și culturale, prin punerea în valoare a talentelor în pictura bisericească. Lucrările câștigătoare vor fi expuse cu prilejul organizării unei expoziții, în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei.
Următorul număr al suplimentului Lumina Educației va fi dedicat prezentării pe larg a acestor evenimente, prin organizarea cărora ne propunem să contribuim la intensificarea activităţilor educaționale din țară și din diasporă, în perspectiva mărturisirii și promovării unităţii credinţei neamului românesc.