Proiect de suflet pentru un martir
Vorbim cu ușurință și cu oarece festivism despre Unirea Principatelor și Marea Unire. Dar uităm, mulți dintre noi, că a mai existat cel puțin o unire la fel de importantă și că nici unul dintre aceste momente cruciale prin care românii s-au luptat, secole de-a rândul, să fie împreună nu s-a împlinit de la sine. Iar uneori a fost nevoie de martiri.
În 1600, pentru o prea scurtă perioadă, marele domnitor Mihai Viteazul a fost conducătorul celor trei state medievale care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova, unindu-le de facto, unire care, din păcate, sub presiunea unei istorii complicate și dramatice, n-a durat decât puțin.
Două secole și jumătate mai târziu, în 1859, cele două Principate Române, Țara Românească și Moldova, reușeau să se alăture, de data asta definitiv, sub Alexandru Ioan Cuza, grație unei clase politice inteligente, animată de patriotism, dar și sprijinului sau măcar acordului tacit al marilor puteri europene.
În fine, în data de 1 Decembrie 1918, la sfârșitul Marelui Război, prima conflagrație mondială, pe fondul prăbușirii imperiilor multinaționale și după ce își câștigase independența pe câmpul de luptă încă din 1877, România reușea să-și întregească teritoriul național, prin îndelung visata și așteptata alipire a Transilvaniei la cele două principate deja unite.
Cu ceva mai mult de opt luni înainte, însă, la 27 martie 1918, la Chișinău se decisese și unirea Basarabiei cu România. Unul dintre deputații care au votat această decizie istorică - și singurul cleric din Sfatul Țării - era Părintele Alexandru Baltaga, un energic promotor al ideii de unitate națională între românii de pe cele două maluri ale Prutului, om care a plătit cu viața această cutezanță.
Recent, televiziunea TRINITAS TV a Patriarhiei Române a încheiat cu succes proiectul „Martirul Unirii”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României și desfășurat în perioada iunie - octombrie 2024, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universității de Stat din Moldova și TVR Moldova. În felul acesta, a fost adus în atenția românilor și ferit de riscul uitării un om dintre cei care ne-au marcat profund istoria.
Torturat și ucis pentru credință și patriotism
După 1 Decembrie 1918, părintele Alexandru Baltaga a făcut parte din Comitetul de unificare a Bisericilor din România Mare și a fost delegatul clerului basarabean în constituanta bisericească și în comisia ei restrânsă pentru alcătuirea Legii de organizare uniformă a Bisericii Române de la 1925 și a Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române, din același an, care evidențiau și ridicarea BOR la rangul de Patriarhie. Părintele a fost activ implicat în coordonarea activităților pedagogice desfășurate în Basarabia și, mai ales, a căutat să le ofere românilor basarabeni posibilitatea de a se ruga și de a studia în limba maternă, după intensa deznaționalizare practicată de ruși după 1812.
Drept urmare, după re-acapararea Basarabiei de către noul imperiu rus, acum sovietic, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, preotul a fost arestat, interogat, bătut, deportat și încarcerat în închisoarea din Kazan, în Republica Tatarstan, unde a murit ca martir, în data de 7 august 1941, din cauza torturilor la care a fost supus, la vârsta de 80 de ani...
Abia în 10 iulie 1991, după 50 de ani de la moarte, Alexandru Baltaga a fost reabilitat de către Procuratura Generală a Republicii Moldova. Pentru a-i onora martiriul și ca urmare a cercetării argumentelor și mărturiilor care îi atestă sfințenia vieții, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a votat, în ședința din 11-12 iulie 2024, trecerea Părintelui Alexandru Baltaga în rândul sfinților, proclamarea festivă a canonizării sale urmând a avea loc în anul 2025, în contextul sărbătoririi Centenarului Patriarhiei Române.
Viața unui martir, model educațional
Toate acestea și multe altele le puteți afla pe site-ul martirulunirii.trinitas.tv, unde puteți viziona inclusiv documentarul realizat de TRINITAS TV. Filmul „Martirul Unirii”, regizat de Mara Ionescu, reconstituie biografia sfântului ortodox basarabean și erou al istoriei naționale, deportat și ucis în închisoarea din Kazan pentru „vina” de a fi votat unirea Basarabiei cu România și pentru activitățile, incomode regimului sovietic, prin care a promovat constant și energic idealul unității naționale și spirituale a poporului român în spațiul Moldovei de dincolo de Prut.
Premiera filmului documentar a avut loc la Cinematograful Odeon din Chișinău, în data de 27 septembrie 2024, în prezența reprezentanților Departamentului român pentru Relația cu Republica Moldova, a partenerilor proiectului și a peste 300 de participanți. A doua zi, filmul a fost difuzat simultan de către TVR Moldova și TRINITAS TV și va fi utilizat ca instrument de catehizare în parohiile Mitropoliei Basarabiei și ca resursă educațională pentru studenții Universității de Stat din Moldova și pentru profesorii din școlile și liceele de pe teritoriul Republicii Moldova.
Proiectul „Martirul Unirii” a reușit așadar să readucă în atenția publică un erou al istoriei și al credinței ortodoxe românești, protoiereul Alexandru Baltaga, ale cărui jertfă și idealuri vor inspira de acum generații întregi. Acest film documentar va păstra vie memoria unui sfânt care a plătit cu prețul vieții lupta pentru idealul unității de credință și de neam între românii de pe ambele maluri ale Prutului.