Proiect românesc de exploatare spațială a resurselor minerale

Data: 22 Iulie 2022

Compania aerospaţială ARCA Space a lansat, la începutul acestei săptămâni, la cosmobaza pe care a realizat-o în comuna vâlceană Stoeneşti, un proiect complex prin care intenţionează să pună la punct, până în 2027, tehnologia necesară construirii şi lansării unor vehicule spaţiale, cu ajutorul cărora să exploateze, cu costuri reduse, resursele minerale de pe asteroizii din apropierea planetei noastre.

„Pentru programul AMi (Asteroid Mining) Exploration am luat toată experienţa noastră acumulată în ultimii 23 de ani şi am pus-o într-un proiect care va defini, îndrăznim noi să spunem, dezvoltarea industriei spaţiale pentru următorul deceniu şi pe mai departe. Concret, AMi ţinteşte ca în următoarele decenii să creeze un serviciu de exploatare a resurselor aflate pe asteroizii din apropierea Pământului”, a spus preşedintele companiei, Dumitru Popescu.

ARCA intenţionează să folosească în acest sens tehnologia pe care a dezvoltat-o în ultimii ani şi pe care a testat-o deja pe o rachetă semireutilizabilă, alimentată cu combustibil pe bază de apă, prin noul proiect fiind demarată construirea unei versiuni mai mari a acesteia, care să poată transporta în spaţiu un vehicul de exploatare minieră.

„Noi vom folosi tehnologia EcoRocket, o tehnologie pe care am implementat-o la ARCA şi care foloseşte pentru primele trepte o tehnologie de propulsie cu combustibil pe bază de apă. (…) Obiectivul nostru este să aducem pentru fiecare lansare o cantitate de minereu, în valoare de 85 de milioane de dolari”, a mai spus Popescu. Programul urmează să se desfăşoare până în data de 18 iulie 2031, timp în care vor fi construite încă două rachete EcoRocket de dimensiuni mari, iar misiunile de minerit în spaţiu vor deveni o rutină. (C. Z.)