Recunoaștere din partea statului pentru Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 16 Martie 2023

Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord a obţinut în mod oficial recunoașterea statutului de corporație de drept public în landul german Berlin. Ceremonia de acordare a acestui statut a avut loc luni, 6 martie, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din capitala Germaniei.

Până în prezent, Mitropolia românească a primit acest statut în landurile Bavaria, Baden-Württemberg, Hessen, Saarland și Renania de Nord-Westfalia. Statutul de corporație de drept public este cea mai înaltă formă de recunoaș­tere pe care statul german o poate acorda unui cult religios. Acesta este acordat Bisericilor mari, bine organizate, cu mulți credincioși, care sunt considerate un partener de durată al statului german și au o influență pozitivă în societate. Dobândirea acestui statut prezintă numeroase beneficii pentru comunităţile româneşti din landurile care le recunosc. În acest sens, parohiile româneşti din aceste landuri vor putea să își organizeze sărbătorile religioase în temeiul Legii privind sărbătorile publice. Școlile și angajatorii pot acorda zile libere membrilor respectivelor comunități religioase pentru a participa la slujbe. În plus, este posibil pentru comunitățile religioase să ofere educație religioasă prin intermediul membrilor care sunt calificați să predea Religia în școală, contribuind astfel în mod pozitiv la educația socială, culturală și religioasă a elevilor. Apoi, în virtu­tea propriei competențe legis­la­tive, o instituție religioasă recunoscută ca și corporație de drept public poate emite reglementări privind apartenența la Biserică, își poate crea propriile structuri organizatorice și poate reglementa remunerarea și asigurarea socială a angajaților în cadrul propriei legi privind funcționarea ­Bisericii, se arată pe site-ul mitropolia-de.ro.

La ceremonia ce a avut loc luni, 6 martie, în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din capitala Germaniei, au participat Gerry Woop, secretar de stat pentru afaceri europene, împreună cu o delegaţie din partea Senatului landului Berlin, ambasadorul român în Germania, Adriana Stănescu, alături de alți oficiali ai instituţiei diplomatice româneşti, precum şi o delegaţie din judeţul Alba, condusă de președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel. De asemenea, a fost prezent și ­Înaltpreasfinţitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, însoțit de părintele Ioan Forga, protopop pentru Germania de Est, precum şi de toţi clericii români din landul Berlin.

Evenimentul a fost precedat de slujba Vecerniei, slujită în mare parte în limba germană. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim a rostit cuvântul de deschidere în care a mulţumit autorităţilor germane şi tuturor celor care s-au implicat în anevoiosul proces de acordare a acestui statut. „Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, cu sediul la Nürnberg, se bucură de recunoașterea de către stat a statutului de corporație publică și în orașul Berlin și mulțu­mește autorităților acestui stat federal pentru deschiderea față de românii ortodocși care trăiesc în capitala Germaniei. În calitate de eparhie ortodoxă, ne străduim să le oferim credincioșilor posibilitatea de a practica credința în care au fost botezați, oferin­du-le în același timp o casă spirituală aici, departe de țara din care provin”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

În continuare, Gerry Woop a vorbit despre drumul lung parcurs până la obținerea statutului de corporație de drept public, dar și de faptul că românii contribuie la diversitatea religioasă a landului Berlin. Oficialul a apreciat deschiderea Mitropoliei româneşti spre dialog interconfesional, pentru susținerea păcii și a înțelegerii între popoare, cât și implicarea acesteia în sprijinirea celor care au nevoie de ajutor. De asemenea, ambasadorul Adriana Stănescu a subliniat importanța momentului pentru relațiile româno-germane, arătând că Biserica joacă un rol foarte important în menținerea unității comunității românești și păstrarea identității și limbii acesteia.

Evenimentul oficial a inclus şi un frumos program muzical interpretat la harpă de profesoara Rita-Georgeta Hartobanu din Dessau.

Procesul de conferire a statutului de corporație publică este deosebit de complex deoarece procedura nu a fost încă reglementată prin lege la nivel federal, în mod uniform. Fiecare land tratează cererile în mod diferit. Din acest motiv, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim depune de mai bine de 20 ani un efort susținut pentru a continua recunoașterea statutului de corporaţie de drept public a Mitropoliei româneşti în toate landurile germane.