Recunoștință prin rugăciune pentru o aniversare binecuvântată
Încununarea festivităților și evenimentelor artistice, culturale și duhovnicești care au marcat împlinirea celor trei decenii de misiune a Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord s-a petrecut sâmbătă, 1 iunie, la Biserica „Sfântul Silvestru” din München. În prezența clerului și a reprezentanților parohiilor din Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, un sobor de arhierei condus de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, a săvârșit Sfânta Liturghie aniversară în lăcașul de rugăciune.
Încă de la începuturile sale de acum 30 de ani, mitropolia a oferit comunităților românești stabilite în Europa Centrală și de Nord șansa de a-și păstra, prețui și promova atât identitatea națională, cât și credința ortodoxă strămoșească. Activitatea pastoral-misionară, catehetică și filantropică a acestei mitropolii a fost celebrată, la finalul lunii mai, printr-un amplu buchet de evenimente artistice, culturale și duhovnicești, care au avut rolul de a crea o atmosferă de bucurie și unitate la ceas aniversar pentru comunitățile românești din diasporă.
Manifestările au culminat în prima zi a lunii iunie cu săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești în Biserica „Sfântul Silvestru” din capitala Bavariei. Împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Iosif s-au rugat: Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei; Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale; Preasfințitul Părinte Nectarie de Bretania, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale; Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei; Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, înconjurați de un impresionant sobor de preoți și diaconi.
După citirea pasajului evanghelic al zilei (Ioan 8, 31-42), Părintele Mitropolit Iosif a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat legătura între sărbătoarea mitropoliei și cuvintele rostite de Mântuitorul Hristos în textul Evangheliei: „Este o mare bucurie pentru noi, episcopii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale, să participăm la această sărbătoare a Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale și de Nord, când prăznuim, de fapt, roada cuvântului lui Dumnezeu în poporul român ortodox care a ales să locuiască în această parte a Europei. Departe de țară fiind, cuvântul lui Dumnezeu poartă roada sa în popor, precum odinioară a purtat roadă în poporul lui Israel. Cuvintele pe care Mântuitorul le spune în Evanghelia de astăzi celor care Îl ascultau la Templu sunt rostite într-un anume context, respectiv Sărbătoarea Corturilor. La această sărbătoare, poporul Israel dădea slavă lui Dumnezeu pentru faptul că, timp de 40 de ani, Dumnezeu i-a condus prin deșert, timp în care a fost pentru ei totul: a fost lumină, apă, mâncare, pavăză și apărare. De aceea, această sărbătoare era atât de cinstită și, prin ea, Dumnezeu Însuși era cinstit de popor”. Ierarhul a explicat în continuare care este marele adevăr pe care Domnul l-a descoperit celor care Îl ascultă și felul în care acest adevăr este actualizat de slujitorii Sfintelor Altare.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim și-a exprimat recunoștința față de toți clericii mitropoliei care desfășoară cu multă dăruire lucrarea misionară și pastorală a Bisericii lui Hristos în comunitățile ce le-au fost încredințate. Totodată, ierarhul le-a mulțumit tuturor slujitorilor și credincioșilor prezenți, care au făcut posibilă organizarea acestei sărbători aniversare în duh de comuniune și de bucurie, precum și autorităților române ai căror reprezentanți au fost de față pe tot parcursul festivităților, care au sprijinit necontenit Biserica Ortodoxă Română din afara granițelor țării și, prin ea, pe toți românii din diasporă: „Cei 30 de ani de când Dumnezeu ne-a adus aici, în Germania, și ne-a așezat Întâistătător al acestei mitropolii au fost ani binecuvântați. În această perioadă, am văzut pretutindeni cum Dumnezeu a făcut minuni. Minunile Sale se văd pentru cei ce au ochi duhovnicești. Pentru cei ce au prea puțină credință, Dumnezeu este absent din viața lor. Toți Părinții Bisericii spun că viața lumii și a fiecărui om reprezintă har, darul lui Dumnezeu, fără voia Căruia nimic nu se întâmplă în lumea aceasta. Cele bune vin exclusiv de la Dumnezeu, cele rele se datorează păcatelor noastre, iar prin ele Dumnezeu vrea să ne înțelepțească, să ne întoarcă la pocăință și să ne binecuvânteze încă o dată. (...) Am văzut în toți acești ani de slujire în acest loc mâna lui Dumnezeu asupra noastră. Ne-am străduit cu toții să facem cât am putut, omenește vorbind. Nu am făcut tot ce trebuia să facem și, de aceea, trebuie să cerem iertare lui Dumnezeu și pentru toate neîmplinirile noastre, dar Îi mulțumim pentru tot ce ne-a dăruit și Îl rugăm să fie în continuare împreună cu noi. Sunt încredințat că Dumnezeu ne va ajuta să mergem mai departe și să consolidăm diaspora românească ortodoxă din această parte a Europei prin construirea sau procurarea de biserici, o prioritate în viața noastră, și mai ales, cum am afirmat și ieri în Adunarea eparhială, prin grija față de copiii și tinerii noștri. Fără aceștia în Biserică, degeaba avem lăcașuri proprii. Fără ei nu avem nici un viitor, așa că trebuie să ne îngrijim de ei mult mai mult decât am făcut-o până acum. De aceea, prioritatea noastră absolută va fi catehizarea copiilor în fiecare parohie. Să ne ajute Dumnezeu pe noi, slujitorii Săi, să avem grijă de toți românii împrăștiați în această țară și în toată diaspora, pentru că toți purtăm în sufletul nostru dorul de țară și iubirea de neam și de părinți. Chiar dacă nu suntem conștienți, suferim pentru că am plecat din țară, dar suferința aceasta o alină și o mângâie numai Dumnezeu, prin credință și prin Biserică”.