Reguli sanitare speciale la început de an şcolar

Data: 20 August 2020

Normele privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei de COVID-19 au fost publicate de Ministerul Sănătăţii (MS). DSP-urile vor informa şcolile şi autorităţile locale cu privire la situaţia epidemiologică astfel încât acestea să decidă modul în care elevii vor începe noul an şcolar. Elevii nu vor fi primiţi la ore dacă părinţii nu completează o declaraţie pe propria răspundere. 

Direcţiile de sănătate publică trebuie să informeze până la data de 7 septembrie inspectoratele şcolare judeţene (ISJ) şi comitetele pentru situaţii de urgenţă (CJSU) cu privire la situaţia epidemiologică la nivelul fiecărei localităţi, iar în funcţie de aceste date ISJ-urile vor propune spre aprobare CJSU scenariul de funcţionare pentru fiecare şcoală în parte. 

De asemenea, autorităţile sanitare au făcut publice regulile cu privire la modul de organizare a unităţilor de învăţământ, astfel încât elevii care vor începe şcoala în data de 14 septembrie să fie cât mai protejaţi, iar riscul de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 să fie diminuat. Astfel, se vor delimita circuite speciale în curte, pe coridoare, în săli de clasă care să asigure distanţarea fizică între elevi la intrarea şi deplasarea în şcoală, precum şi la părăsirea unităţii de învăţământ. „La intrarea în şcoală, pe coridoare şi la intrarea în fiecare sală de clasă vor fi montate dispozitive cu soluţie dezinfectantă. Uşile vor fi menţinute, pe cât posibil, deschise”, se arată în ordinul MS. 

În ceea ce priveşte organizarea în clase, băncile vor fi poziţionate în aşa fel încât elevii să nu stea faţă în faţă, iar dacă nu e posibilă distanţarea de 1 metru între bănci, vor fi montate separatoare transparente. Totodată, nu se vor mai schimba locurile între elevi şi va fi evitat contactul între copii din clase diferite. „Elevii şi personalul didactic, auxiliar sau nedidactic vor purta mască atât în timpul orelor de curs, cât şi în timpul recreaţiei, atunci când se află în interiorul şcolii”, subliniază autorităţile sanitare. 

Şi programul şcolar va suferi modificări, MS susţinând necesitatea începerii cursurilor la ore diferite, iar recreaţiile vor fi stabilite eşalonat pentru fiecare clasă în parte. Activităţile practice vor fi individuale, orele de sport vor fi susţinute în aer liber și, atunci când nu este posibil în sala de sport, cu păstrarea distanţei fizice de cel puţin 1,5 metri. 

Părinţii vor instrui copiii cum să poarte corect masca şi cum să se protejeze cât mai eficient împotriva noului coronavirus. Tot ei vor evalua zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la școală, iar dacă are febră mai mare de 37,3 grade C, simptome respiratorii, diaree sau vărsături, sunt sfătuiţi să nu ducă copilul la şcoală şi să contacteze telefonic medicul de familie sau serviciile de urgență, după caz. Nu se vor prezenta la cursuri nici elevii confirmați cu infecție cu SARS-CoV-2 aflați în perioada de izolare la domiciliu, precum şi cei care sunt declarați contacți apropiați cu o persoană infectată cu SARS- CoV-2 aflați în perioada de carantină la domiciliu/instituțio­nali­zată. 

„La apariţia unui caz de îmbolnăvire COVID-19 într-o clasă, se vor suspenda cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Dacă vor fi confirmate trei cazuri în clase diferite, se vor suspenda cursurile în toată şcoala”, mai informează MS. 

Toate măsurile pot fi consultate la adresa web: http://www.ms.ro/wp- content/uploads/2020/08/DRAFT-  ANEXA.pdf 

Despre proiectul privind măsurile în şcoli, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a precizat că „orice sugestie este bine-venită”, ordinul devenind funcţional „în măsura în care trecerea de Parlament a proiectului legislativ se va face cât mai repede”.

(Oana Nistor)