Religia, disciplină la alegere la bacalaureat, profilul umanist

Data: 28 Aprilie 2023

Comisia de învăţământ din ­Camera Deputaţilor a finalizat, miercuri, dezbaterile la proiectul legii învăţământului preuniversitar, pe care l-au adoptat cu o serie de amendamente, între care acela care prevede că elevii de la profilul umanist pot opta pentru disciplina Religie la examenul de bacalaureat. În Comisie au ­început, joi, discuţiile privitoare la cel de-al doilea proiect din legile educaţiei care vizează învăţământul universitar.

Printre amendamentele Comisiei aprobate în această săptămână se numără şi cel privind intrarea la liceu. Astfel, liceele pot organiza clase de excelenţă pentru anumite specializări, pentru maximum 50% din numărul de clase a IX-a aprobat. Admiterea în aceste clase se face pe baza unor probe de verificare, organizate înainte de evaluare și notate cu admis/respins, şi a rezultatelor de la evaluarea naţională. Un procent de 10% din locurile la liceu vor fi ocupate prioritar, pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională şi a opţiunilor exprimate, prin repartiţie computerizată, de către elevi cu dizabilităţi şi/sau CES şi de către elevi de etnie romă.

Un alt amendament introduce religia ca disciplină la alegere la examenul de bacalaureat, la care pot opta, ca „probă la o disciplină relevantă pentru profilul umanist”, absolvenții de la specializarea ştiinţe sociale sau filologie. Înscrierea elevului la orele de religie se face prin cererea scrisă a elevului major sau a părinţilor, pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă. În cazul în care elevul nu frecventează orele de religie, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie, arată un alt amendament al comisiei.

Disciplina Religie poate fi predată numai de către personalul didactic calificat şi avizat de cultele religioase recunoscute oficial de stat, în conformitate cu metodologia aprobată prin ordin al ministrului. Ministerul Educației va încheia, în acest sens, protocoale de colaborare cu cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Potrivit unui alt amendament, învăţământul preuniversitar tehnologic se va organiza exclusiv în sistem dual pentru toate liceele tehnologice, începând cu anul şcolar 2029-2030. Comisia a mai votat şi amendamentul care introduce sancționarea cu amendă, cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei, a pă­rinților sau reprezentanților legali care interzic copilului participarea la activităţile educaţionale.

Utilizarea telefonului mobil de către elevi este interzisă pe perioada cursurilor din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, inclusiv în timpul activităţilor educaţionale care se desfăşoară în afara unităţilor de învăţământ, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ, conform unui alt amendament. În cazul elevilor de liceu, interzicerea folosirii telefoanelor mobile se poate face prin regulamentul intern al unităţii școlare. (C.Z.)